Simona HalepFoto: shenzenopen.com

In urma cu an de zile, Australian Open pleca la drum cu Kerber, Serena si Radwanska drept primele trei favorite. De atunci, multe s-au schimbat: americanca a devenit mama si a declarat forfait la editia din 2018, in timp ce nemtoaica si poloneza inca isi cauta gloria de altadata. Eliberata de presiunea locului unu (e lider mondial deja de 14 saptamani), Simona Halep abordeaza intrecerea de la Melbourne cu incredere (mai ales dupa titlurile de la Shenzhen - simplu si dublu). "Halep, probabil cea mai buna jucatoare dintre cele care nu au castigat pana acum un Grand Slam", sunt de parere specialistii australieni inainte de startul competitiei de la Melbourne. La masculin, povestea inceputa acum un an continua: Federer si Nadal le dau fanilor inca o data motive sa viseze la o reeditare a ultimului act din 2017.

Multe schimbari in doar un singur an

Intre editiile din 2017 si 2018 de la Australian Open pare sa fi trecut o vesnicie, precum in filmele in care eroul face o calatorie in timp, iar atunci cand se intoarce nu mai recunoaste aproape nimic. In urma cu doar un an, Angelique Kerber era lider mondial, iar Serena Williams si Agnieszka Radwanska erau favorite doi, respectiv trei.

Intre timp, cele trei nu mai fac parte din prima parte a clasamentului, din motive diferite: Serena a devenit mama, iar Angie si Aga se "zbat" sa "lege" doua-trei victorii consecutive, forma lor sportiva nefiind neparat una de invidiat.

Lucrurile stau la fel si in ceea ce priveste tabloul masculin de simplu. In 2017, AO pleca la drum cu urmatorii capi de serie, in urma importantei: Andy Murray, Novak Djokovic, Milos Raonic, Stan Wawrinka si Kei Nishikori.

Anul a venit cu multe dificultati pentru toti cei mentionati mai sus: britanicul nu stie daca va mai putea juca tenis (are o accidentare la sold care il tot macina), sarbul revine la Melbourne dupa o pauza luata inca din iulie (accidentare la cotul drept), iar Raonic, Wawrinka si Nishikori (care de altfel nu va participa la AO) nu au fost nici ei scutiti de problemele medicale.

In 2017, primul Grand Slam al anului ii gasea pe Nadal si Federer drept capi de serie numarul 9, respectiv 17. Nimic nu anunta ceea ce avea sa urmeze: cei doi titani si-au "impartit" sezonul: Federer s-a impus la Australian Open si Wimbledon, iar Rafa la Roland Garros si US Open.

Pe la colturi, in soapta, fanii deja isi fac calcule, visul fiind acela de a-i vedea inca o data pe Fedex si Rafa jucand cu trofeul pe masa. Daca in ceea ce-l priveste pe "Maestro" lucrurile nu sunt neaparat departe de realitate (Roger a aratat o forma incredibila la Cupa Hopman), ramane de vazut cum va gestiona Nadal revenirea in circuit (nu a mai jucat un meci oficial de la Turneul Campionilor, din cauza unei accidentari la genunchi).

Simona Halep, aventura scurta la Melbourne in 2016 si 2017

Ultimele doua editii de la Australian Open s-au incheiat prematur pentru Simona Halep, actualul lider al ierarhiei WTA parasind intrecerea in runda inaugurala.

In 2016, Simona a fost eliminata surprinzator de Shuai Zhang, sportiva care la momentul respectiv ocupa locul 133 in lume. Mai multe detalii aici.

Un an mai tarziu, povestea s-a repetat: Simona a fost depasita in turul intai, Halep fiind invinsa de Shelby Rogers (52 WTA la acel moment). Mai multe detalii aici.

Cea mai buna performanta a Simonei la Australian Open ramane calificarea in sferturi (n.r. in doua randuri): 2014 si 2015 (a fost invinsa fara drept de apel la acel moment de Dominika Cibulkova, respectiv Ekaterina Makarova).

Mult mai relaxata, Simona tinteste castigarea primului Grand Slam

Site-ul oficial de la Australian Open ii dedica Simonei un amplu material in care vorbeste despre posibilitatea ca Halep sa isi treaca in cont la Melbourne primul Grand Slam din cariera.

"Ca a meritat sau nu sa incheie anul pe prima pozitie (n.r. Simona), aceasta este o discutie care trebuie sa ramana in 2017. A fost atat de aproape la Roland Garros (pentru a doua oara in cariera) sa castige un GS, iar acum mai are o sansa in Australia.

A trecut cu bine peste dureroasa dupa amiaza de la Paris (n.r. e vorba de finala de la RG), iar sub indrumarea lui Darren Cahill a avut parte de o pregatire solida inainte de startul noului sezon. Roadele s-au vazut la Shenzhen, unde a castigat al 16-lea titlu al carierei.

Lucrurile vor sta altfel acum, mai ales ca nu se afla la start nici Serena Williams" - site-ul oficial de la Australian Open despre Simona Halep.

Simona Halep: "Probabil cea mai buna jucatoare dintre cele care nu au castigat pana acum un Grand Slam"

Specialistii australieni din sportul alb semneaza o analiza in care vorbesc despre cine ar putea castiga turneul de la Antipozi. Pe lista scurta se afla si Simona Halep, jucatoare despre care se precizeaza, printre altele, urmatoarele: "Este probabil cea mai buna jucatoare dintre cele care nu au castigat pana acum un Grand Slam".

Alaturi de Halep, cu sanse importante la castigarea Australian Open se mai afla Garbine Muguruza, Elina Svitolina, Karolina Pliskova si Caroline Garcia.

Cum stam la editia din 2018

Romania sta bine la capitolul reprezentare atunci cand vine vorba de feminin (sase direct pe tabloul principal). Nu acelasi lucru il putem spune despre tabloul barbatilor: Marius Copil (simplu), Horia Tecau (dublu) si Florin Mergea (dublu) vor evolua la Melbourne.

Feminin

Sunt calificate pe tabloul principal urmatoarele jucatoare: Simona Halep (1 WTA), Sorana Cirstea (37 WTA), Irina Begu (40 WTA), Mihaela Buzarnescu (57 WTA), Monica Niculescu (85 WTA) si Ana Bogdan (107 WTA).

Cu cine vor juca fetele noastre in turul intai de la Australian Open:

Simona Halep (1 WTA) vs Destanee Aiava (Australia - 193 WTA, beneficiara a unui wild card). Cele doua nu s-au mai intalnit pana acum

Sorana Cirstea (37 WTA) vs Zarina Dias (Kazahstan, 60 WTA). Zarina conduce cu 1-0 in meciurile directe.

Irina-Camelia Begu (40 WTA) vs Ekaterina Makarova (Rusia, 33 WTA, cap de serie numarul 31). Scorul in meciurile directe este 1-1.

Mihaela Buzarnescu (57 WTA) vs Caroline Wozniacki (2 WTA, Danemarca, cap de serie numarul 2). Este 1-0 pentru Caro in meciurile directe.

Monica Niculescu (85 WTA) vs Mona Barthel (52 WTA, Germania). Este 2-1 pentru Mona in intalnirile directe.

Ana Bogdan (107 WTA) vs Kristina Mladenovic (11 WTA, Franta, cap de serie numarul 11. Este 1-0 pentru Ana in meciurile directe.

Posibile meciuri in sferturi:

Halep vs Pliskova

Muguruza vs Garcia

Venus vs Svitolina

Ostapenko vs Wozniacki.

Sa inceapa spectacolul!

Cine a castigat in 2017

Simplu feminin: Serena Williams

Simplu masculin: Roger Federer

Dublu feminin: Bethanie Mattek-Sands/Lucie Safarova

Dublu masculin: Henri Kontinen/John Peers

Dublu mixt: Abigail Spears/Juan Sebastian Cabal.

Australian Open 2018 - Editia cu numarul 106

Locul de desfasurare: "Melbourne Park" - Australia, in perioada 15-28 ianuarie 2018

La editia din acest an vor avea loc meciuri oficiale pe nu mai putin de 25 de terenuri.

Organizatorii se pot lauda cu prezenta sistemului Hawk-eye pe urmatoarele terenuri: Rod Laver, Margaret Court, Hisense, Terenul 2, Terenul 3 si Terenul 8.

Australian Open - Istoria primului Grand Slam al anului

Cand a plecat la drum povestea numita Australian Open - Prima editie a Australian Open a avut loc in 1905, la "Warehouseman’s Cricket Ground" din St. Kilda Road, Melbourne.

Imagine de la primele editii de la Australian Open

*Sursa foto: Fairfax Media vs Getty Images

De-a lungul timpului, sapte orase au avut onoarea de a gazdui Australian Open

De la prima editie (cea din 1905) si pana in 2017, Australian Open si-a schimbat de sapte ori locatia. Astfel, cinci orase din Australia si doua din Noua Zeelenda au gazduit intrecerea: Sydney, Adelaide, Brisbane, Perth, Christchurch (in 1906) si Hastings (in 1912). Melbourne este actuala gazda a competitiei.

Imagine de colectie de la Australian Open

  • Din 1972, gazda a fost "Kooyong Lawn Tennis Club", din Melbourne. Succesul de care s-a bucurat in continuu competitia a dus la construirea unui nou complex - mai mare pentru a satisface cererea masiva de bilete. Astfel, a aparut "Melbourne Park" (fost "Flinders Park"), complex unde s-a jucat pentru prima data in 1988. De atunci, Australian Open nu si-a mai schimbat locul de desfasurare.
  • De la editia din 1988, organizatorii anunta la aproape fiecare turneu un numar mai mare de spectatori si incasari mai importante.

Turneul de Grand Slam la care se ajungea cel mai greu in trecut

Australian Open a fost la inceputuri un turneu exclusivist prin prisma faptului ca se ajungea foarte greu la Antipozi. In jurul anului 1920, calatoria cu vaporul din Europa se facea in aproximativ 45 de zile. In aceste conditii, multi sportivi spuneau "pas" competitiei. Pentru prima data s-a ajuns cu avionul la AO in noiembrie 1946, fericitii acestui fapt fiind jucatorii echipei de Cupa Davis a SUA.

La editia din 1906 au luat parte doar zece jucatori

1906 ramane anul in care Austalian Open a avut cei mai putini participanti. La intrecerile gazduite de Christchurch au luat parte doar zece jucatori, din acestia doar doi fiind australieni.

1969 - prima editie la care au avut voie sa participe si profesionistii

Din 1969, competitia a fost deschisa tuturor jucatorilor, inclusiv profesionistilor. Cu toate ca lumea se dezvoltase vizibil, multi dintre campionii acelor vremuri nu au participat la AO, din cauza distantei mari si a faptului ca turneul se desfasoara in preajma Craciunului si a Anului Nou.

Turneul de Grand Slam care s-a disputat in mai multe anotimpuri

Spre deosebire de celelalte turnee de Grand Slam, Australian Open s-a disputat in aproape toate anotimpurile. De-a lungul timpului, competitia a avut loc, spre exemplu, in decembrie (in 1976), in martie (in 1920), in februarie, dar si in august (la editia din 1923). Incepand din 1987, Australian Open se disputa numai la inceput de an, in luna ianuarie.

Suprafata de joc: Plexicushion Prestige - un hard mai "moale" decat la US Open

Pe 30 mai 2007, organizatorii au anuntat ca "Plexicushion Prestige" este noua suprafata de joc de la Australian Open, inlocuind "Rebound Ace", suprafata care era folosita la "Melbourne Park" inca din 1988, de la deschiderea complexului.

"Plexicushion" este o marca inregistrata a companiei Plexipave, fondata in Massachusetts, USA. Suprafata pe care se joaca la Australian Open este formata dintr-o combinatie din latex, cauciuc si particule de plastic.

Conform producatorilor, "Plexicushion" ofera o mai mare stabilitate jucatorilor, indiferent de conditiile meteo (ex. caldura puternica sau umiditate excesiva), oferindu-le sportivilor o mai mare siguranta la deplasare. De asemenea, si numarul accidentarilor este mai mic decat la precedenta suprafata.

Australian Open este al doilea turneu de Grand Slam care se disputa pe suprafata hard. Spre deosebire insa de US Open (acolo unde suprafata a primit 5 din 5 la capitolul rapiditate), "Plexicushion Prestige" are 4/5 la categoria viteza.

Australian Open - De la iarba si pana la hard-ul din zilele noastre

La Australian Open, s-a jucat pe iarba intre 1905 si 1987, apoi pe "Rebound Ace" intre 1988 si 2007, iar din 2008 si pana in prezent meciurile se disputa pe "Plexicushion".

Diferenta de fus orar mare - Meciuri greu de urmarit in tara

Turneul de la Australian Open este unul greu de urmarit la noi in tara, tinand cont de faptul ca mare parte din meciuri au loc atunci cand in Romania este noapte. Atunci cand, spre exemplu, la Bucuresti este ora 08:31, la Melbourne este 17:31.

Cine transmite Australian Open - In Romania, Eurosport

La fel ca si la editiile precedente, in Romania turneul de la Melbourne va fi transmis de Eurosport. Pe langa canalele existente in grila firmelor de cablu, Eurosport va pune la dispozitie si "Eurosport Player" - imagini de pe toate arenele. Aici ai lista completa a tarilor unde se pot vedea meciurile de la Austalian Open.

Australian Open - Singurul Grand Slam care se poate lauda cu trei arene cu acoperis

Competitia de la "Melbourne Park" dispune de unele din cele mai moderne arene din circuit, fiind turneul de Grand Slam cu cele mai multe stadioane acoperite. Astfel, australienii se pot lauda cu trei arene care pot fi acoperite (in functie de vreme) in orice moment: Rod Laver Arena, Margaret Court Arena si Hisense Arena.

ROD LAVER ARENA

Cea mai mare arena de la Australian Open, cu o capacitate de 14.570 de locuri. Aici se joaca finalele. Initial, arena a fost cunoscuta sub numele "National Tennis Centre at Flinders Park". Din 1988, a fost cunoscuta drept "Centre Court" (n.r. Arena Centrala), iar in 2000 si-a schimbat pentru ultima data numele in "Rod Laver Arena", in onoarea fostului mare jucator australian de tenis Rod Laver (unul din cei mai mari din istoria sportului alb).

Arena a fost inaugurata pe 11 ianuarie 1988, iar in 1995 a fost renovata. Initial, constructia a costat 94 de milioane de dolari. De-a lungul timpului insa, organizatorii au ajuns la un total de aproximativ 230 de milioane de dolari.

HISENSE ARENA

A doua arena ca importanta de la Australian Open are o capacitate de 9646 de locuri. A fost inaugurata in 2000 si a costat 65 de milioane de dolari australieni. Arhitect - Peddle Thorp. In functie de sponsori, s-a numit de-a lungul timpului "Vodafone Arena", iar acum "Hisense Arena". Organizatorii s-au ales cu un contract de cateva milioane de dolari (intelegere valabila pentru sase ani) pentru a adauga "Hisense" in numele oficial al arenei.

MARGARET COURT ARENA

A treia arena ca importanta de la Australian Open a fost inaugurata in 1988, renovata si marita in 2014. Are o capacitate de 7.500 de locuri. A costat 336 de milioane de dolari australieni (dupa toate modificarile). Arhitecti: "NH Architecture" si "Populous". S-a numit initial "Show Court One", insa a fost redenumita in 2003, in onoarea fostei jucatoare australiene de tenis Margaret Court (are 24 de titluri de Grand Slam - utimul, castigat in 1973).

Prezentarea trofeelor

Trofeul din circuitul feminin de simplu se numeste "Daphne Akhurst Memorial Cup". Numele vine de la Daphne Jessie Akhurst (22 aprilie 1903 - 9 ianuarie 1933), fost jucatoare de tenis din Australia. A castigat de cinci ori competitia de la Melbourne, in perioada 1925-1930. A ocupat locul trei in ierarhia mondiala in 1928. A murit la doar 29 de ani, din cauza unei sarcini extrauterine si a fost incinerata.

Trofeul pe care il va primi castigatorul tabloului masculin de simplu se numeste "Norman Brookes Challenge Cup". Numele vine de la fostul jucator australian de tenis Sir Norman Everard Brookes (14 noiembrie 1877 - 28 septembrie 1968). A fost numarul unu mondial in 1907, iar la Australian Open s-a impus in anul 1911. De asemenea, a triumfat de doua ori si la Wimbledon: 1907 si 1914. A mai ocupat si functia de presedinte al Federatiei de Tenis din Australia.

Mingile oficiale sunt oferite de Wilson

Wilson si Australian Open au o colaborare de durata, producatorul american urmand sa ofere mingile oficiale si la editia din 2018. Vor fi in total 48.000 de mingi care vor fi folosite in cele doua saptamani ale competitiei.

Copiii de mingi

Pe durata celor doua saptamani de intreceri, la "Melbourne Park" vor fi in total 350 de copii de mingi. Acestia au fost alesi dintr-un total de peste 2500. Varsta acestora este cuprinsa intre 12 si 15 ani. Din cei 350, 20 vor fi din Coreea de Sud, sase din China si doi din Franta (reprezentand Roland Garros-ul).

400 de oficiali la editia din 2018

Organizatorii de la Australian Open au anuntat, pe site-ul oficial, ca vor fi in total aproximativ 400 de oficiali pe durata primului Grand Slam al anului. Din acestia fac parte, printre altii, arbitrii de scaun, arbitrii de linie si alti diversi oficiali care se ocupa de buna desfasurare a competitiei de la Melbourne.

Oferta la bilete pentru copiii cu varste intre 3 si 14 ani

Organizatorii de la Melbourne au anuntat ca pe durata primului Grand Slam al anului va exista "Kids Ground Passes" la pretul special de 5 dolari bucata. In aceasta categorie intra copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 14 ani.

Preturile biletelor

In prima zi de intreceri, pe 15 ianuarie, un tichet in cea mai buna zona de pe "Rod Laver Arena" costa 285 de dolari. La categoria I un bilet poate fi gasit la 215 dolari, la categoria a II-a la 117 dolari, la categoria a III-a la 97 de dolari, iar la categoria a IV-a la 76 de dolari (n.r. australieni).

Odata cu accesul in fazele superioare, tichetele isi schimba pretul, cele mai scumpe fiind, asa cum este normal, in zilele de 27 si 28 ianuarie (cand au loc cele doua finale - simplu feminin si simplu masculin).

Ultima zi in care vor avea loc meciuri pe "Margaret Court Arena" va fi 22 ianuarie, iar cele mai scumpe bilete vor avea pretul de 122 de dolari. Din acel moment, partidele se vor disputa numai pe "Rod Laver Arena" (fazele superioare ale competitiei de la Melbourne).

Pe 27 ianuarie (cand va avea loc finala de simplu de pe tabloul feminin), cel mai scump bilet va fi cel de 540 de dolari, in timp ce in ziua marii finale de la masculin cel mai scump tichet va costa 805 dolari.

Marele dusman de la Australian Open: Caldura

Caldura mare a facut probleme la ultimele editii, iar organizatorii au reguli stricte in legatura cu acest aspect. Astfel, daca arbitrul de scaun considera ca este mult prea cald, atunci meciul ar putea fi intrerupt dupa incheierea game-ului sau a tie-break-ului (daca in acel moment se disputa un tie-break).

Cea mai calduroasa editie, in 2009

  • Editia din 2009 de la Australian Open a fost cea mai calduroasa din istorie, cu o medie zilnica maxima de 34.7 grade Celsius.

Cea mai racoroasa - in 1986

  • Cea mai racoroasa editie a fost cea din 1986, atunci cand media zilnica a fost de 22,5 grade Celsius.

Cea mai ploioasa - 1963

  • Cea mai ploioasa zi din istoria Australian Open a fost 29 ianuarie 1963.

Locuri speciale pentru schimbarea scutecelor bebelusilor

Pe langa multe facilitati, Australian Open ofera si locuri speciale unde mamicile pot schimba scutecele copiilor. Aceste incaperi se afla langa intrarile 5, 6, 15 si 16.

Organizatorii: Publicul sa se imbrace cat mai colorat

Organizatorii au un ghid si in ceea ce priveste imbracamintea spectatorilor. Astfel, publicul este indemnat sa se imbrace cat mai colorat, nefiind nicio restrictie in acest sens. "Mai multe culori, mai multa bucurie" - se precizeaza pe site-ul oficial. Cu toate acestea, oficialii spun ca este indicat sa existe palarii sau sepci (este foarte cald si exista riscul de insolatie) si incaltaminte (nu sunt acceptate persoanele fara incaltari).

*Sursa foto: Herald Sun

Sferturile de finala - Cea mai buna performanta a sportivilor romani

Spre deosebire de celelalte turnee de Grand Slam, Ilie Nastase nu a avut rezultate notabile la Australian Open. Fostul campion roman a participat la o singura editie, cea din 1981. "Nasty" a prins perioada mai putin infloritoare a turneului de la Antipozi. Nastase a fost eliminat din primul tur.

Cea mai buna peformanta a Virginiei Ruzici (singura jucatoare din Romania castigatoare de Grand Slam) in Australia a fost calificarea in sferturile de finala. Se intampla la editia din 1980. Performanta Virginiei a fost egalata de Simona Halep in 2014 si in 2015.

Australian Open - "The Happy Slam"

Australian Open mai este denumit si "The Happy Slam". Explicatia: pot fi observati cei mai multi jucatori zambitori fata de toate celelalte turnee de Grand Slam (cel putin asa se lauda australienii). Starea de spirit a sportivilor este una buna, ei venind dupa Craciun si Anul Nou, sarbatori pe care, in mare parte, le petrec alaturi de familiile lor. Cu toate acestea, multi dintre jucatorii de top (printre acestia Federer si Nadal) si-au manifestat dorinta ca turneul sa fie mutat in februarie. Motivul: jucatorii nu ating varful de forma, ei venind dupa vacanta la Melbourne.

Lista lucrurilor interzise in complexul de la "Melbourne Park"

Exista o lista publicata de organizatori cu lucrurile cu care nu ai voie sa intri in cadrul complexului de la "Melbourne Park". Printre acestea, se numara: animalele (cu exceptia celor de paza), mingi de plaja si alte dispozitive de plaja, biciclete, scutere, skateboard-uri, patine, trepiede, camere video, bauturi si produse alimentare gen cutii de conserve, scaune, baloane cu heliu, instrumente muzicale sau echipamente de amplificare, orice dispozitive de sticla, spectatorii nu vor avea voie sa distribuie/ transmita celor din exterior evolutia scorului in timp real, incercand astfel sa fie impiedicate anumite fraude la pariuri, dispozitive laser, etc.

Puncte si bani la editia din 2018

Australian Open ofera in 2018 premii record in valoare de 55 de milioane de dolari australieni. Este o crestere cu 10% fata de editia de anul trecut.

Turul I: 10 puncte feminin/masculin

Turul II: 70/45 (f/m)

Turul III: 130/90 (f/m)

Optimi: 240/180 (f/m)

Sferturi: 430/360 (f/m)

Semifinale: 780/720 (f/m)

Finalist/ Finalista: 1300/1200 (f/m)

Castigatoare/ Castigator: 2000 puncte.

Turul I: 50.000 de dolari australieni

Turul II: 80.000

Turul III: 150.000

Optimi: 250.000

Sferturi: 600.000

Semifinale: 1.2

Finalista/ Finalist: doua milioane

Castigatoare/Castigator: 4 milioane.

Premii, comparatie intre cele patru turnee de Grand Slam

*sumele sunt exprimate in lire sterline

Cate puncte au de aparat favoritii

Tabloul feminin de simplu, primele zece favorite:

Simona Halep - 10 puncte (turul intai)

Caroline Wozniacki - 130 (turul trei)

Garbine Muguruza - 430 (sferturi)

Elina Svitolina - 130 (turul trei)

Venus Williams - 1300 (finalista)

Karolina Pliskova - 430 (sferturi)

Jelena Ostapenko - 130 (turul trei)

Caroline Garcia - 130 (turul trei)

Johanna Konta - 430 (sferturi)

CoCo Vandeweghe - 430 (sferturi).

Tabloul masculin de simplu, primii zece favoriti:

Rafael Nadal - 1200 de puncte (finalist)

Roger Federer - 2000 (castigator)

Grigor Dimitrov - 720 (semifinalist)

Alexander Zverev - 90 (turul trei)

Dominic Thiem - 90 (turul trei)

Marin Cilic - 45 (turul doi)

David Goffin - 360 (sferturi)

Jack Sock - 90 (turul trei)

Stan Wawrinka - 720 (semifinalist)

Pablo Carreno Busta - 90 (turul trei)

....................................

Novak Djokovic - 90 (turul trei).

Absentele importante din 2018

Masculin:

Andy Murray - inlocuit de Marcos Baghdatis

Kei Nishikori - inlocuit de Rogerio Dutra Silva

Steve Darcis - inlocuit de Gerald Melzer

Feminin:

Serena Williams - inlocuita de Misa Eguchi

Svetlana Kuznetsova - inlocuita de Richel Hogenkamp

Timea Bacsinszky - inlocuita de Jana Cepelova

Laura Siegemund - inlocuita de Sofia Kenin

Zheng Saisai - inlocuita de Mariana Duque Marino.

Cine a primit wild-card-uri

Feminin: Kristie Ahn, Destanee Aiava, Lizette Cabrera, Jaimee Fourlis, Jessika Ponchet, Olivia Rogowska, Ajla Tomljanovic si Wang Xinyu.

Masculin: Alex Bolt, Alex De Minaur, Thanasi Kokkinakis, Jason Kubler, Kwon Soon-woo, Corentin Moutet, Alexei Popyrin si Tim Smyczek.

OZN-uri pentru arbitrii de scaun - Vor avea nevoie de centura de siguranta

Daca in 2017 am avut de-a face cu o schimbare a logo-ului de la Australian Open, editia din 2018 vine cu o modificare in ceea ce priveste scaunul arbitrilor de centru. Aici poti vedea cum au luat "nastere" noile scaune, cele in care arbitrii vor avea nevoie de centura de siguranta

Sponsorii de la Australian Open

Roger Federer, inainte de Australian Open 2018

Rafael Nadal, inainte de Australian Open 2018

Novak Djokovic, inainte de Australian Open 2018

Ce a fost acum un an, rezumatul finalei Federer vs Nadal

Recorduri la Australian Open de-a lungul timpului

Jucatorul cu cele mai multe titluri pana in 1969: Roy Emerson (Australia) - 6. Dupa 1969 - Novak Djokovic 6 (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016)

Jucatorul cu cele mai multe titluri consecutive pana in 1969: Roy Emerson - 5. Dupa 1969 - Novak Djokovic: 3 (2011, 2012, 2013).

Jucatorul cu cele mai multe titluri la dublu: Pana in 1969 - Adrian Quist - 10. Dupa 1969, Bob si Mike Bryan - 6 (2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2013).

Jucatorul cu cele mai multe titluri consecutive la dublu inainte de 1969: Adrian Quist - 10. Dupa 1969: Bob si Mike Bryan: 3 (2009, 2010 si 2011).

Jucatoarea cu cele mai multe titluri inainte de 1969: Margaret Court - 7. Dupa 1969: Serena Williams - 7 (2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015, 2016).

Jucatoarea cu cele mai multe titluri consecutive inainte de 1969: Margaret Court si Evonne

Goolagong Cawley (cu cate 3). Dupa 1969: Steffi Graf (1988, 1989, 1990), Monica Seles (1991, 1992, 1993) si Martina Hingis (1997, 1998, 1999).

Jucatoarea cu cele mai multe titluri la dublu inainte de 1969: Thelma Coyne Long - 12. Dupa 1969: Martina Navratilova - 8.

Jucatoarea cu cele mai multe titluri consecutive la dublu inainte de 1969: Thelma Coyne Long si Nancye Wynne Bolton, ambele cu cate 5. Dupa 1969: Martina Navratilova si Pam Shriver (ambele cu cate 7).

Cel mai tanar castigator in proba de simplu: Ken Rosewall: 18 ani si doua luni (s-a impus in 1953).

Cel mai tanar castigator in proba de dublu masculin: Lew Hoad: 18 ani si doua luni (1953).

Cea mai tanara castigatoare in proba de simplu: Martina Hingis: 16 ani si 4 luni (1997).

Cel mai batran castigator in proba de simplu: Ken Rosewall: 37 de ani si 8 luni (1972).

Cel mai batran castigator in proba de dublu: Norman Brookes: 46 de ani si doua luni (1924).

Cea mai batrana castigatoare la simplu: Thelma Coyne Long: 35 de ani si 8 luni (1954).

Cea mai batrana castigatoare la dublu: Thelma Coyne Long: 37 de ani si 7 luni (1956).

Cel mai batran castigator in proba de dublu mixt: Horace Rice: 52 de ani (1923).

Cea mai batrana castigatoare in proba de dublu mixt: Martina Navratilova: 46 de ani si 3 luni (2003).

Lista tuturor castigatorilor de la Australian Open (tabloul masculin de simplu), plus pe cine au invins ei in finala:

2017 Roger Federer (SUI) Rafael Nadal (ESP) 6-4 3-6 6-1 3-6 6-3

2016 Novak Djokovic (SRB) Andy Murray (GBR) 6-1 7-5 7-6(3)

2015 Novak Djokovic (SRB) Andy Murray (GBR) 7-6(5) 6-7(4) 6-3 6-0

2014 Stan Wawrinka (SUI) Rafael Nadal (ESP) 6-3 6-2 3-6 6-3

2013 Novak Djokovic (SRB) Andy Murray (GBR) 6-7(2) 7-6(3) 6-3 6-2

2012 Novak Djokovic (SRB) Rafael Nadal (ESP) 5-7 6-4 6-2 6-7(5) 7-5

2011 Novak Djokovic (SRB) Andy Murray (GBR) 6-4 6-2 6-3

2010 Roger Federer (SUI) Andy Murray (GBR) 6-3 6-4 7-6(11)

2009 Rafael Nadal (ESP) Roger Federer (SUI) 7-5 3-6 7-6(3) 3-6 6-2

2008 Novak Djokovic (SRB) Jo-Wilfried Tsonga (FRA) 4-6 6-4 6-3 7-6(2)

2007 Roger Federer (SUI) Fernando Gonzalez (CHI) 7-6(2) 6-4 6-4

2006 Roger Federer (SUI) Marcos Baghdatis (CYP) 5-7 7-5 6-0 6-2

2005 Marat Safin (RUS) Lleyton Hewitt 1-6 6-3 6-4 6-4

2004 Roger Federer (SUI) Marat Safin (RUS) 7-6(3) 6-4 6-2

2003 Andre Agassi (USA) Rainer Schuettler (GER) 6-2 6-2 6-1

2002 Thomas Johansson (SWE) Marat Safin (RUS) 3-6 6-4 6-4 7-6(4)

2001 Andre Agassi (USA) Arnaud Clement (FRA) 6-4 6-2 6-2

2000 Andre Agassi (USA) Yevgeny Kafelnikov (RUS) 3-6 6-3 6-2 6-4

1999 Yevgeny Kafelnikov (RUS) Thomas Enqvist (SWE) 4-6 6-0 6-3 7-6(1)

1998 Petr Korda (CZE) Marcelo Rios (CHI) 6-2 6-2 6-2

1997 Pete Sampras (USA) Carlos Moya (ESP) 6-2 6-3 6-3

1996 Boris Becker (GER) Michael Chang (USA) 6-2 6-4 2-6 6-2

1995 Andre Agassi (USA) Pete Sampras (USA) 4-6 6-1 7-6(6) 6-4

1994 Pete Sampras (USA) Todd Martin (USA) 7-6(4) 6-4 6-4

1993 Jim Courier (USA) Stefan Edberg (SWE) 6-2 6-1 2-6 7-5

1992 Jim Courier (USA) Stefan Edberg (SWE) 6-3 3-6 6-4 6-2

1991 Boris Becker (GER) Ivan Lendl (TCH) 1-6 6-4 6-4 6-4

1990 Ivan Lendl (TCH) Stefan Edberg (SWE) 4-6 7-6(3) 5-2 ret.

1989 Ivan Lendl (TCH) Miloslav Mecir (TCH) 6-2 6-2 6-2

1988 Mats Wilander (SWE) Pat Cash 6-3 6-7(3) 3-6 6-1 8-6

1987 Stefan Edberg (SWE) Pat Cash 6-3 6-4 3-6 5-7 6-3

1986 Nu s-a disputat

1985 Stefan Edberg (SWE) Mats Wilander (SWE) 6-4 6-3 6-3

1984 Mats Wilander (SWE) Kevin Curren (RSA) 6-7(5) 6-4 7-6(3) 6-2

1983 Mats Wilander (SWE) Ivan Lendl (TCH) 6-1 6-4 6-4

1982 Johan Kriek (USA) Steve Denton (USA) 6-3 6-3 6-2

1981 Johan Kriek (RSA) Steve Denton (USA) 6-2 7-6 6-7 6-4

1980 Brian Teacher (USA) Kim Warwick 7-5 7-6 6-3

1979 Guillermo Vilas (ARG) John Sadri (USA) 7-6 6-3 6-2

1978 Guillermo Vilas (ARG) John Marks 6-4 6-4 3-6 6-3

1977 Roscoe Tanner (USA) Guillermo Vilas (ARG) 6-3 6-3 6-3

1977 Vitas Gerulaitis (USA) John Lloyd (GBR) 6-3 7-6 5-7 3-6 6-2

1976 Mark Edmondson John Newcombe 6-7 6-3 7-6 6-1

1975 John Newcombe Jimmy Connors (USA) 7-5 3-6 6-4 7-6

1974 Jimmy Connors (USA) Phil Dent 7-6 6-4 4-6 6-3

1973 John Newcombe Onny Parun (NZL) 6-3 6-7 7-5 6-1

1972 Ken Rosewall Mal Anderson 7-6 6-3 7-5

1971 Ken Rosewall Arthur Ashe (USA) 6-1 7-5 6-3

1970 Arthur Ashe (USA) Dick Crealy 6-4 9-7 6-2

1969 Rod Laver Andres Gimeno (ESP) 6-3 6-4 7-5

1968 Bill Bowrey Juan Gisbert (ESP) 7-5 2-6 9-7 6-4

1967 Roy Emerson Arthur Ashe (USA) 6-4 6-1 6-4

1966 Roy Emerson Arthur Ashe (USA) 6-4 6-8 6-2 6-3

1965 Roy Emerson Fred Stolle 7-9 2-6 6-4 7-5 6-1

1964 Roy Emerson Fred Stolle 6-3 6-4 6-2

1963 Roy Emerson Ken Fletcher 6-3 6-3 6-1

1962 Rod Laver Roy Emerson 8-6 0-6 6-4 6-4

1961 Roy Emerson Rod Laver 1-6 6-3 7-5 6-4

1960 Rod Laver Neale Fraser 5-7 3-6 6-3 8-6 8-6

1959 Alex Olmedo (USA) Neale Fraser 6-1 6-2 3-6 6-3

1958 Ashley Cooper Mal Anderson 7-5 6-3 6-4

1957 Ashley Cooper Neale Fraser 6-3 9-11 6-4 6-2

1956 Lew Hoad Ken Rosewall 6-4 3-6 6-4 7-5

1955 Ken Rosewall Lew Hoad 9-7 6-4 6-4

1954 Mervyn Rose Rex Hartwig 6-2 0-6 6-4 6-2

1953 Ken Rosewall Mervyn Rose 6-0 6-3 6-4

1952 Ken McGregor Frank Sedgman 7-5 12-10 2-6 6-2

1951 Dick Savitt (USA) Ken McGregor 6-3 2-6 6-3 6-1

1950 Frank Sedgman Ken McGregor 6-3 6-4 4-6 6-1

1949 Frank Sedgman John Bromwich 6-3 6-2 6-2

1948 Adrian Quist John Bromwich 6-4 3-6 6-3 2-6 6-3

1947 Dinny Pails John Bromwich 4-6 6-4 3-6 7-5 8-6

1946 John Bromwich Dinny Pails 5-7 6-3 7-5 3-6 6-2

Intre 1941-1945 nu s-a disputat

1940 Adrian Quist Jack Crawford 6-3 6-1 6-2

1939 John Bromwich Adrian Quist 6-4 6-1 6-3

1938 Donald Budge (USA) John Bromwich 6-4 6-2 6-1

1937 Vivian McGrath John Bromwich 6-3 1-6 6-0 2-6 6-1

1936 Adrian Quist Jack Crawford 6-2 6-3 4-6 3-6 9-7

1935 Jack Crawford Fred Perry (GBR) 2-6 6-4 6-4 6-4

1934 Fred Perry (GBR) Jack Crawford 6-3 7-5 6-1

1933 Jack Crawford Keith Gledhill (USA) 2-6 7-5 6-3 6-2

1932 Jack Crawford Harry Hopman 4-6 6-3 3-6 6-3 6-1

1931 Jack Crawford Harry Hopman 6-4 6-2 2-6 6-1

1930 Edgar Moon Harry Hopman 6-3 6-1 6-3

1929 Colin Gregory (GBR) Richard Schlesinger 6-2 6-2 5-7 7-5

1928 Jean Borotra (FRA) Jack Cummings 6-4 6-1 4-6 5-7 6-3

1927 Gerald Patterson John Hawkes 3-6 6-4 3-6 18-16 6-3

1926 John Hawkes Jim Willard 6-1 6-3 6-1

1925 James Anderson Gerald Patterson 11-9 2-6 6-2 6-3

1924 James Anderson Richard Schlesinger 6-3 6-4 3-6 5-7 6-3

1923 Pat O’Hara Wood Cuthbert St. John 6-1 6-1 6-3

1922 James Anderson Gerald Patterson 6-0 3-6 3-6 6-3 6-2

1921 Rhys Gemmell Alf Hedeman 7-5 6-1 6-4

1920 Pat O’Hara Wood Ron Thomas 6-3 4-6 6-8 6-1 6-3

1919 Algernon Kingscote (GBR) Dr. Eric Pockley 6-4 6-0 6-3

Intre 1916-1918 nu s-a disputat

1915 Gordon Lowe (GBR) Horace Rice 4-6 6-1 6-1 6-4

1914 Arthur O’Hara Wood Gerald Patterson 6-4 6-3 5-7 6-1

1913 Ernie Parker Harry Parker (NZL) 2-6 6-1 6-3 6-2

1912 James Parke (GBR) Alfred Beamish (GBR) 3-6 6-3 1-6 6-1 7-5

1911 Norman Brookes Horace Rice 6-1 6-2 6-3

1910 Rodney Heath Horace Rice 6-4 6-3 6-2

1909 Tony Wilding (NZL) Ernie Parker 6-1 7-5 6-2

1908 Fred Alexander (USA) Alfred Dunlop 3-6 3-6 6-0 6-2 6-3

1907 Horace Rice Harry Parker (NZL) 6-3 6-4 6-4

1906 Tony Wilding (NZL) Francis Fisher (NZL) 6-0 6-4 6-4

1905 Rodney Heath Dr. Arthur Curtis 4-6 6-3 6-4 6-4.

Lista tuturor castigatoarelor de la Australian Open:

2017 Serena Williams (USA) Venus Williams (USA) 6-4 6-4

2016 Angelique Kerber (GER) Serena Williams (USA) 6-4 3-6 6-4

2015 Serena Williams (USA) Maria Sharapova (RUS) 6-3 7-6(5)

2014 Li Na (CHN) Dominika Cibulkova (SVK) 7-6(3) 6-0

2013 Victoria Azarenka (BLR) Li Na (CHN) 4-6 6-4 6-3

2012 Victoria Azarenka (BLR) Maria Sharapova (RUS) 6-3 6-0

2011 Kim Clijsters (BEL) Li Na (CHN) 3-6 6-3 6-3

2010 Serena Williams (USA) Justine Henin (BEL) 6-4 3-6 6-2

2009 Serena Williams (USA) Dinara Safina (RUS) 6-0 6-3

2008 Maria Sharapova (RUS) Ana Ivanovic (SRB) 7-5 6-3

2007 Serena Williams (USA) Maria Sharapova (RUS) 6-1 6-2

2006 Amelie Mauresmo (FRA) Justine Henin-Hardenne (BEL) 6-1 2-0 ret.

2005 Serena Williams (USA) Lindsay Davenport (USA) 2-6 6-3 6-0

2004 Justine Henin-Hardenne (BEL) Kim Clijsters (BEL) 6-3 4-6 6-3

2003 Serena Williams (USA) Venus Williams (USA) 7-6(4) 3-6 6-4

2002 Jennifer Capriati (USA) Martina Hingis (SUI) 4-6 7-6(7) 6-2

2001 Jennifer Capriati (USA) Martina Hingis (SUI) 6-4 6-3

2000 Lindsay Davenport (USA) Martina Hingis (SUI) 6-1 7-5

1999 Martina Hingis (SUI) Amelie Mauresmo (FRA) 6-2 6-3

1998 Martina Hingis (SUI) Conchita Martinez (ESP) 6-3 6-3

1997 Martina Hingis (SUI) Mary Pierce (FRA) 6-2 6-2

1996 Monica Seles (USA) Anke Huber (GER) 6-4 6-1

1995 Mary Pierce (FRA) Arantxa Sanchez Vicario (ESP) 6-3 6-2

1994 Steffi Graf (GER) Arantxa Sanchez Vicario (ESP) 6-0 6-2

1993 Monica Seles (YUG) Steffi Graf (GER) 4-6 6-3 6-2

1992 Monica Seles (YUG) Mary Joe Fernandez (USA) 6-2 6-3

1991 Monica Seles (YUG) Jana Novotna (TCH) 5-7 6-3 6-1

1990 Steffi Graf (GER) Mary Joe Fernandez (USA) 6-3 6-4

1989 Steffi Graf (FRG) Helena Sukova (TCH) 6-4 6-4

1988 Steffi Graf (FRG) Chris Evert (USA) 6-1 7-6(3)

1987 Hana Mandlikova (TCH) Martina Navratilova (USA) 7-5 7-6(1)

1986 No competition

1985 Martina Navratilova (USA) Chris Evert-Lloyd (USA) 6-2 4-6 6-2

1984 Chris Evert-Lloyd (USA) Helena Sukova (TCH) 6-7(4) 6-1 6-3

1983 Martina Navratilova (USA) Kathy Jordan (USA) 6-2 7-6(5)

1982 Chris Evert-Lloyd (USA) Martina Navratilova (USA) 6-3 2-6 6-3

1981 Martina Navratilova (USA) Chris Evert-Lloyd (USA) 6-7(4) 6-4 7-5

1980 Hana Mandlikova (TCH) Wendy Turnbull 6-0 7-5

1979 Barbara Jordan (USA) Sharon Walsh (USA) 6-3 6-3

1978 Chris O’Neil Betsy Nagelsen (USA) 6-3 7-6

1977 Evonne Goolagong Cawley Helen Cawley 6-3 6-0

1977 Kerry Reid (Melville) Dianne Fromholtz 7-5 6-2

1976 Evonne Goolagong Cawley Renata Tomanova (TCH) 6-2 6-2

1975 Evonne Goolagong Martina Navratilova (TCH) 6-3 6-2

1974 Evonne Goolagong Chris Evert (USA) 7-6 4-6 6-0

1973 Margaret Court Evonne Goolagong 6-4 7-5

1972 Virginia Wade (GBR) Evonne Goolagong 6-4 6-4

1971 Margaret Court Evonne Goolagong 2-6 7-6 7-5

1970 Margaret Court Kerry Melville 6-3 6-1

1969 Margaret Court (Smith) Billie Jean King (USA) 6-4 6-1

1968 Billie Jean King (USA) Margaret (Smith) Court 6-1 6-2

1967 Nancy Richey (USA) Lesley Turner 6-1 6-4

1966 Margaret Smith Nancy Richey (USA) w/o

1965 Margaret Smith Maria Bueno (BRA) 5-7 6-4 5-2 ret.

1964 Margaret Smith Lesley Turner 6-3 6-2

1963 Margaret Smith Jan Lehane 6-2 6-2

1962 Margaret Smith Jan Lehane 6-0 6-2

1961 Margaret Smith Jan Lehane 6-1 6-4

1960 Margaret Smith Jan Lehane 7-5 6-2

1959 Mary Reitano (Carter) Renee Schuurman (RSA) 6-2 6-3

1958 Angela Mortimer (GBR) Lorraine Coghlan 6-3 6-4

1957 Shirley Fry (USA) Althea Gibson (USA) 6-3 6-3

1956 Mary Carter Thelma Long 3-6 6-2 9-7

1955 Beryl Penrose Thelma Long 6-4 6-3

1954 Thelma Long Jennifer Staley 6-3 6-4

1953 Maureen Connolly (USA) Julia Sampson (USA) 6-3 6-2

1952 Thelma Long Helen Angwin 6-2 6-3

1951 Nancye Bolton Thelma Long (Coyne) 6-1 7-5

1950 Louise Brough (USA) Doris Hart (USA) 6-4 3-6 6-4

1949 Doris Hart (USA) Nancye Bolton 6-3 6-4

1948 Nancye Bolton Marie Toomey 6-3 6-1

1947 Nancye Bolton Nell Hopman 6-3 6-2

1946 Nancye Bolton (Wynne) Joyce Fitch 6-4 6-4

1941 -1945 nu s-a disputat

1940 Nancye Wynne Thelma Coyne 5-7 6-4 6-0

1939 Emily Westacott Nell Hopman 6-1 6-2

1938 Dorothy Bundy (USA) Dorothy Stevenson 6-3 6-2

1937 Nancye Wynne Emily Westacott 6-3 5-7 6-4

1936 Joan Hartigan Nancye Wynne 6-4 6-4

1935 Dorothy Round (GBR) Nancy Lyle (GBR) 1-6 6-1 6-3

1934 Joan Hartigan Margaret Molesworth 6-1 6-4

1933 Joan Hartigan Coral Buttsworth 6-4 6-3

1932 Coral Buttsworth Katherine Le Mesurier 9-7 6-4

1931 Coral Buttsworth Marjorie Crawford 1-6 6-3 6-4

1930 Daphne Akhurst Sylvia Harper 10-8 2-6 7-5

1929 Daphne Akhurst Louise Bickerton 6-1 5-7 6-2

1928 Daphne Akhurst Esna Boyd 7-5 6-2

1927 Esna Boyd Sylvia (Lance) Harper 5-7 6-1 6-2

1926 Daphne Akhurst Esna Boyd 6-1 6-3

1925 Daphne Akhurst Esna Boyd 1-6 8-6 6-4

1924 Sylvia Lance Esna Boyd 6-3 3-6 8-6

1923 Margaret Molesworth Esna Boyd 6-1 7-5

1922 Margaret Molesworth Esna Boyd 6-3 10-8

Intre 1905 si 1921 nu s-au disputat meciuri pe tabloul feminin de simplu.