Politia Romana anunta ca a distrus, cu sprijinul unui operator autorizat, 1.280 de kilograme de droguri de risc si de mare risc, substante stupefiante confiscate in dosare penale din ultimii ani, se arata intr-un comunicat citat de Agerpres. Drogurile distruse au facut obiectul confiscarilor din ultimii ani, in cadrul a 510 de dosare penale solutionate definitiv de catre instantele de judecata.

Distrugerea drogurilor se efectueaza periodic, potrivit prevederilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.

Una dintre cele mai importante capturi de droguri ale anului trecut a fost cantitatea de peste 350 kilograme de frunze khat, confiscate de politistii din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), in cadrul unei operatiuni desfasurate sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Structura Centrala.

La data de 15 iunie 2016, in urma activitatilor specifice desfasurate, s-a reusit prinderea in flagrant a unui membru al retelei infractionale un barbat, de 51 de ani, din Cluj-Napoca, in timp ce a introdus pe teritoriul Romaniei, dupa efectuarea procedurilor specifice vamale la Biroul Vamal Otopeni, 22 de colete ce contineau in total 351,7 kilograme de frunze de khat.

Din cercetari a reiesit ca drogurile trebuiau sa ajunga pe piata neagra din Marea Britanie, valoarea acestora fiind de aproximativ 700.000 de euro.