Pana in prezent, nimeni nu a reusit sa obtina o crestere a nivelului de proteine din soia fara a afecta negativ randamentul agricol al plantei. De curand, oamenii de stiinta americani au reusit sa introduca o singura gena in ADN-ul plantei, fara a produce efecte secundare care limiteaza performanta. Acest lucru va permite obtinerea unei valori nutritionale mai mari pentru faina de soia, foarte importanta in hrana animalelor.

Rezultatele initiale ale cercetatorilor de la Universitatea din Illinois (Statele Unite) sugereaza ca ar putea fi posibil sa se dezvolte soia cu o concentratie mai mare de proteine fara a se reduce in mod semnificativ randamentele. Ei au testat o gena care mareste cantitatea de proteina pe doua varietati diferite de soia. Rezultatele au fost promitatoare: plantele ambelor soiuri au avut o concentratie mai mare de proteine si nu au prezentat o scadere semnificativa a randamentelor.

Aceste gene se raspandesc in mai multe locusuri din ADN-ul soiei. Diferitele versiuni ale genelor din fiecare locus pot duce la o concentratie mai mare sau mai mica de proteine din leguminoase. ADN-ul din celulele de soia, ca si in toate celulele vegetale si animale, este ambalat in structuri numite cromozomi. Cercetatorii s-au concentrat pe o gena localizata pe cromozomul 15, care anterior s-a dovedit a afecta concentratia de proteine.

Ei au dezvoltat linii experimentale cu si fara gena proteica mare prin introducerea genei in doua varietati de soia si testarea liniilor atat pentru concentratia, cat si pentru randamentul proteic. Astfel au descoperit ca aceasta gena de pe cromozomul 15 creste in mod constant concentratia de proteine. Gena a crescut concentratia de proteine cu 8 pana la 14 grame pe kilogram de soia. Utilizarea acestei varietati de soia ar putea fi o optiune eficienta atunci cand fermierii doresc soia cu o concentratie mai ridicata de proteine.

Cercetatorii au observat si o scadere a concentratiei de ulei din seminte ca rezultat al genei, dar fara o reducere semnificativa a performantei. Acest lucru este in contrast cu impactul unei gene de pe cromozomul 20, care a crescut concentratia de proteine, dar a redus semnificativ randamentele la mai multe varietati de soia.

Articolul original este disponibil pewww.agronomy.org