Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat joi ca se asteapta la declansarea "saptamana viitoare" contra tarii sale a celei mai dure proceduri de sanctiuni posibile in cadrul Uniunii Europene, din cauza controversatelor reforme judiciare, transmite AFP, citat de Agerpres.

Comisia Europeana "va activa probabil" contra Poloniei, miercurea viitoare, articolul 7 al Tratatului UE, a spus Morawiecki, in marja summitului european de la Bruxelles.

"Desigur este de competenta lor (...) Dar, intre inceputul unei astfel de proceduri injuste in ceea ce ne priveste si finalul acesteia, vom vorbi cu siguranta, in mai multe randuri, cu partenerii nostri", a adaugat premierul polonez.

Comisia Europeana, aminteste AFP, a amenintat de mai multe ori Polonia cu activarea faimosului articol 7 al Tratatului UE, din cauza reformelor acestei tari in privinta justitiei, care reprezinta, potrivit Bruxelles-ului, o amenintare sistemica la adresa statului de drept.

Niciodata utilizata pana in prezent, aceasta procedura este uneori considerata ca "arma nucleara" din randul sanctiunilor posibile impotriva unui stat membru, caci ea poate avea ca rezultat, la capatul a mai multor etape, o suspendare a dreptului de vot al unei tari in cadrul Consiliului UE, organism care reuneste cele 28 de state membre.