Consiliul Europei, decizie radicala. Cere informatii Romaniei privind modificarile la legile justitiei. Orban: In toata lumea civilizata exista o ingrijorare. Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis sa ceara Romaniei ca pana in 15 ianuarie 2018 sa prezinte informatii in legatura cu modificarile la legile justitiei, care "ar putea afecta lupta impotriva coruptiei si independenta sistemului judiciar". "Toate aceste propuneri surpriza au fost lipsite de orice nota de fundamentare, nu au fost realizate studii de impact si nici nu au fost explicate de catre initiatori cauzele care ar genera nevoia unor astfel de modificari. In egala masura, nu a existat nicio explicatie clara si argumentata cu privire la urgenta adoptarii unor astfel de masuri legislative despre care nu s-a facut vorbire niciodata in spatiul dezbaterilor publice", arata Sectia pentru procurori din CSM, potrivitAdevarul.

Politic showFoto: Colaj foto

V. Ponta: De ce ai nevoie de sedinta comemorativa ca sa votezi nu stiu ce? Senatorul Victor Ponta a declarat ca sedinta solemna a Parlamentului in memoria Regelui Mihai s-a transformat din una de recunoastere, de respect, intr-o "poveste" in care parca s-a votat ceva pe "ascuns", facand referire la modificarea statutului magistratilor. "Vorbesc politic acum, de ce ai nevoie de sedinta comemorativa ca sa votezi nu stiu ce? Puteai sa zici sedinta e la ora 12, venea patriarhul, la ora 4 e sedinta normala, ca avem in fiecare luni. Parca ai ceva de ascuns, ca si cu Ordonanta 13, le-am zis: de ce trebuie sa fie noaptea? Putea sa fie ziua frumos, faceati o conferinta", a afirmat Ponta la un post de televiziune, citat deDigi24.

Basescu: E o zona riscanta in Legea Statutului magistratilor, facuta cu subtilitatea borsafului de meserie. Fostul presedinte, Traian Basescu, a declarat, luni, ca in ceea ce priveste Legea 303/2004 privind Statutul magistratilor, o zona riscanta este ca majoritatea PSD-ALDE nu a explicat ce inseamna autoritatea ministrului Justitiei, ceea ce "lasa poarta larg deschisa la abuzuri". "Care este subtilitatea? Constitutia prevede niste teze. Ea da niste teze generale, ele trebuie explicitate articol cu articol, prin lege, ori ei n-au mai facut asta. Ne putem astepta la o decizie a PSD-ului de a pune Justitia sub control", a spus Basescu, scrieGandul.

Incercarea lui Iordache de a pune pumnul in gura Opozitiei, respinsa de comisie. UDMR a votat impotriva. Comisia de regulament a Camerei Deputatilor a respins luni cu 4 voturi "impotriva", 2 voturi "pentru" si 2 abtineri propunerea lui Florin Iordache de modificare a regulamentului astfel incat, in plen, dupa epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar in unele cazuri. Reprezentantul UDMR in comisie, deputatul Marton Arpad, a votat impotriva propunerii lui Florin Iordache. Intrebat daca propunerea sa vine dupa experienta de miercuri, cand sedinta Camerei Deputatilor a durat peste 13 ore, Iordache a raspuns: "Fara indoiala, da", informeazaAdevarul.

Judecatorul Danilet il acuza pe Toader de minciuna: "Nu e masina, ci bicicleta; nu i s-a dat, ci i s-a luat". Judecatorul Cristian Danilet il acuza pe Tudorel Toader de "fake news" in legatura cu argumentele sale privind trecerea procurorilor in subordinea ministrului justitiei. Tudorel Toader a adus argumente in favoarea plasarii procurorilor aub autoritatea ministrului Justitiei, dand exemplul Frantei, unde procurorii sunt plasati sub controlul direct al sefilor lor ierarhici si sub autoritatea ministrului de justitie. "Pai, sa citim stirea: Franta e criticata ca nu are independenta procurorului si judecatorii CCFr asteapta reforma promisa de noul Presedinte si actualul ministru al justitiei. Deci nu e masina, ci bicicleta; nu i s-a dat, ci i s-a luat", a declarat Danilet, citat deDigi24.