Federica Mogherini, sefa diplomatiei europene, sustine ca exista un suport total la nivel european in ceea ce priveste intentia de a numi Ierusalimul capitala Israelului si a viitorului stat palestinian, scrieBBC. Aceasta a mentionat, totodata, ca statele membre ale blocului nu vor recunoaste ca Ierusalimul este capitala Israelului inainte de statutul final al unui acord de pace.

Federica MogheriniFoto: Flickr

Mutarea presedintelui Donald Trump a cauzat un lant de critici la nivel international, marcand o ruptura spectaculoasa cu predecesorii sai si ignorand puternicele avertismente ale liderilor din regiune si nu numai, care se tem de un val de violente in Orientul Mijlociu.

Mogherini, care a vorbit la o conferinta de presa in Bruxelles, alaturi de premierul israelian Benjamin Netanyahu, a afirmat ca "singura solutie realista pentru atenuarea conflictului intre Israel si Palestina se bazeaza pe existenta a doua state, cu Ierusalim in postura de capitala a statului Israel si a statului Palestina".

"Uniunea Europeana si statele membre vor continua sa respecte consensul international asupra Ierusalimului, pana cand statutul final al orasului sfant va fi rezolvat, prin negocieri directe intre toti cei implicati", a mai declarat Mogherini.

Protestele impotriva recunoasterii ca Ierusalimul este capitala Israelului continua in regiune. Zeci de palestinieni au aruncat cu pietre in soldatii israeliti si s-au anuntat demonstratii inclusiv in Teheran si Beirut.

Pe langa recunoasterea Ierusalimului, presedintele Trump si-a exprimat intentia de a directiona departamentul de stat al SUA sa inceapa pregatirile pentru a muta ambasata Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.