Un tribunal din Kiev l-a eliberat luni seara pe opozantul Mihail Saakasvili, arestat sambata si acuzat ca a incercat o lovitura de stat intr-un dosar in care fostul lider georgian acuza o instrumentare din partea presedintelui ucrainean Petro Poroshenko, scrie AFP.

Mihail SaakasviliFoto: AGERPRES

Judecatoarea Larysa Tsokol a respins astfel cererea parchetului de arestare la domiciliu, cu bratara electronica.

Fostul presedinte georgian si partizanii sai, printre care mai multi deputati, au primit decizia cu aplauze.

Opozantul este acuzat ca a incercat sa preia puterea cu forta in cadrul recentelor manifestatii anticoruptie din Ucraina care ar fi fost, spune parchetul, finantate de anturajul ex-presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, alungat din tara in 2014, in urma revoltei populare din Maidan.

Mihail Saakasvili, care cere public demiterea presedintelui si a parlamentului, a fost arestat sambata de serviciile ucrainene de securitate dupa doua tentative soldate cu esecuri umilitoare in zilele precedente.

Cateva mii de partizani ai acestuia au iesit duminica in strada pentru a protesta fata de arestarea sa.

Saakasvili respinge acuzatiile la adresa sa si neaga ca ar fi primit vreun sprijin din partea Rusiei.

Fostul presedinte georgian, care a inceput o noua cariera politica in Ucraina, este cautat de justitia din tara sa natala pentru abuz de putere.

Acesta a fost in 2015 guvernatorul importantei regiuni ucrainene Odesa, la Marea Neagra, post in care a fost numit de presedintele Poroshenko. Dupa aceea, insa, relatiile dintre cei doi oameni politici s-au degradat iar Saakasvili a ramas fara pasaportul ucrainean.