Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat, joi, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 4 ani si 8 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor, relateaza Agerpres.

Cristian RizeaFoto: Agerpres

In acelasi dosar, Lucian Coltea, cetatean american, a primit o condamnare de 2 ani inchisoare cu suspendare.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Potrivit DNA, Cristian Rizea a pretins in mod direct de la omul de afaceri Lucian Coltea suma de 300.000 de euro, disimulata sub forma a doua contracte de imprumut fictive.

Banii au fost ceruti in schimbul promisiunii lui Rizea, indeplinita ulterior, ca va interveni la nivelul a doua autoritati, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) si Primaria comunei Chiajna, astfel incat sa fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor doua autoritati.

"Potrivit intelegerii anterioare, in cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Coltea Lucian suma totala de 300.000 euro, pentru ca in schimb sa intervina la nivelul celor doua autoritati, astfel incat o persoana din familia lui Coltea Lucian sa beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din municipiul Bucuresti, respectiv ca omul de afaceri sa obtina dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu primaria comunei Chiajna", sustin procurorii.

Pentru a se ascunde adevarata provenienta a sumei de 300.000 de euro primita de Rizea, au fost intocmite patru contracte de imprumut cu caracter fictiv.

Rizea a mai fost acuzat ca in decembrie 2015, dupa declansarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori si le-a cerut sa nu spuna adevarul organelor de urmarire penala. El le-a promis celor doi ca, daca va deveni primar al sectorului 5, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

In martie 2016, DNA a decis ca Rizea sa depuna o cautiune in valoare de 1,5 milioane lei.