Deputatul PNL Virgil Popescu sustine ca societatea Nuclearelectrica a mintit public, anuntand o oprire proactiva a unitatii 2 de la Centrala de la Cernavoda ca urmare a unor lucrari de mentenanta planificate si preventive. Adevaratul motiv al opririi centralei a fost cauzat de defectarea masinii de incarcare si descarcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una fortata, si nu proactiva, spune Virgil Popescu, potrivit unui comunicat de presa transmis de Agerpres. In aceste aceste conditii, cere premierului Mihai Tudose demiterea ministrului energiei Toma Petcu si a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica, Cozmin Ghita.

Centrala de la CernavodaFoto: AGERPRES

"PNL cere premierului Mihai Tudose demiterea imediata a ministrului Energiei, Toma Petcu si a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica pentru incompetenta si iresponsabilitatea prin care au ales sa gestioneze un incident operational fara riscuri majore, alegand inclusiv a minti public in loc sa spuna adevarul.

PNL cere, de asemenea, Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) sa informeze corect asupra situatiei si sa precizeze public daca au autorizat numirea lui Cozmin Ghita la conducerea Nuclearelectrica, o persoana fara nici un fel de experienta manageriala.

PNL isi exprima speranta ca sectorul nuclear romanesc, unul deosebit de strategic, va ramane printre cele mai sigure din lume ca si mod de operare, insa acest lucru nu se poate face decat cu ajutorul unor oameni profesionisti, capabili sa gestioneze situatii complexe, transparenti si integri", se precizeaza in comunicatul de presa.

Virgil Popescu mai spune ca in ultimele luni, numirile la conducerea tuturor companiilor din energie au fost facute numai pe criterii politice, fara sa se ia in calcul vreo competenta profesionala. "Toate aceste lucruri au fost semnalate de PNL in motiunea simpla pe energie depusa de parlamentarii liberali, motiune pe care majoritatea PSD-ALDE in mod abuziv refuza sa o puna in dezbaterea Camerei Deputatilor, intr-o tentativa grava de sfidare a principiilor democratice", mai arata Virgil Popescu.

Nuclearelectrica a anuntat pe 6 decembrie ca a adoptat proactiv decizia de a opri programat si controlat Unitatea 2 CNE Cernavoda in seara zilei de 7 decembrie in scopul efectuarii unor lucrari preventive de verificare si control si eventual interventii punctuale asupra sistemelor Unitatii 2 in vederea imbunatatirii fiabilitatii sistemelor pe perioada de iarna, in conformitate cu programul de mentenanta preventiva.