Consiliul Concurenţei a declanșat două investigații privind un posibil abuz de pozitie dominantă al companiei Roche Romania SRL pe piața anumitor produse oncologice din România, anunta institutia.

Logo RocheFoto: roche.com

Una dintre investigaţii vizează un posibil comportament anticoncurențial ce constă în practicarea de către Roche România SRL, în relaţie cu un distribuitor al său, a unor preţuri cu ridicata mai mari decât preţurile oferite de către Roche România SRL în contextul unor proceduri de licitaţie privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor.

Cea de a doua investigaţie se referă la acte şi fapte ale Roche Romania SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piață a variantei generice (mai ieftine) a unui medicamentului inovativ Tarceva. Tarceva este un medicament produs de Roche, care conține substanța activă Erlotinibum și este utilizat în tratamentul cancerului. Tarceva este inclus în Lista medicamentelor decontate.

Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piaţă.

Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

În urma anchetei sectoriale pe piaţa farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenţei a constatat că medicamentelele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să castige o cotă de piaţă semnificativă.

În cadrul studiului, Autoritatea de concurenţă a analizat activitățile de marketing și promovare realizate în conexiune cu vânzarea de medicamente şi a constatat o posibilă corelare între activitățile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative și gradul redus de penetrare al medicamentelor generice. Astfel, deşi prescrierea medicamentelor se realizează pe substanţă activă şi, doar în situaţii excepţionale, justificate, pe denumire comercială, 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative.

În cadrul investigaţiilor s-au efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei Roche Romania SRL.

Roche este unul dintre gigantii pietei mondiale farma, compania producand si distribuind medicamente inovative de înaltă tehnologie, ce se adresează unor arii terapeutice unde există nevoi deosebite, cum ar fi oncologia.

UPDATE: Reactia companiei Roche Romania: "Consiliul Concurentei a efectuat o inspectie inopinata la sediul Roche Romania SRL, in data de 21 noiembrie, in cadrul unei analize privind un posibil abuz de pozitie dominanta. Roche Romania a pus la dispozitia inspectorilor Consiliului Concurentei toate informatiile solicitate pana in prezent si va continua sa colaboreze pe deplin cu institutia, pe parcursul investigatiei. Mentionam ca inspectia Consiliului Concurentei este parte din practica curenta a institutiei, si nu denota incalcarea legislatiei de concurenta, din partea companiei. Roche Romania ramane ferm angajata sa respecte legislatia nationala si europena in vigoare in materie de concurenta."