Ziarul New York Times publica stirea abdicarii Regelui Mihai pe data de 31 decembrie 1947, a doua zi dupa eveniment, pe prima pagina. Este singura stire de prima pagina cu poza, marcand astfel importanta evenimentului. Ziarul consemneaza, sub semnatura corespondentului W.H.Lawrence, ca imediat dupa abdicare guvernul dominat de comunisti a proclamat o “Republica Populara”.

Regele Mihai in 1944Foto: AGERPRES

NY Times informa, in urma cu 70 de ani, ca Mihai, “ultimul monarh din spatele Cortinei de Fier, a luat decizia brusc iar decizia a fost anuntata la radio poporului romani fara un avertisment prealabil la ora sase”.

Stirea noteaza faptul ca Regele tocmai se intorsese in Romania in urma cu noua zile din prima vizita in afara tarii de lainceputul razboiului. “Parea decis atunci sa lupte pentru pastrarea tronului si pentru a obtine permisiunea comunistilor de a se casatori printesa Ana de Bourbon Parma, cu care s-a logodit in timp ce participa la nunta printesei Elisabeth in Londra”.

Pe data de 1 ianuarie 1948, o noua stire publicata tot pe prima pagina din NYT dar in a doua jumatate pe coloana, anunta ca Regele Mihai este victima unei lovituri de stat. “A trebuit sa semneze actul de abdicare sub amenintarea fortei si a riscului unor consecinte”.

Acelasi corespondent, W.H.Lawrence scrie ca nou proclamata republica populara a trecut prima zi fara probleme vizibile, dar ca devine clar ca abdicarea anuntata ca act volunar a fo st de fapt “o lovitura de stat impotriva monarhiei organizata cu sange rece de comunisti”. New York Times mai noteaza ca Regele Mihai se pregateste sa paraseasca tara ca un cetatean obisnuit fara ca in spatiul public sa fi avut loc vreo demonstratie impotriva abdicarii sale. Ziarul explica faptul ca dupa trei ani de dominatie a regimului comunist, romanii nu mai au posibilitatea de a-si manifesta in public loialitatea fata de tanarul monarh.