Compania nationala de transport al gazelor Transgaz a semnat marti, in cadrul unei ceremonii la Palatul Victoria, contractele de executie a conductei BRUA, faza 1, de 479 km, de la Podisor pana la Recas. Lucrarile au fost impartite in trei loturi, astfel fiind semnate trei contracte. Pentru doua loturi, licitatia a fost castigata de doua consortii conduse de Habau PPS Pipeline Systems, companie austriaca prezenta si in Romania, cu sediul la Ploiesti, iar pentru un lot de un consortiu condus de INSPET SA, cu sediul tot la Ploiesti. Intr-una din asocierile conduse de Habau PPS Pipeline este asociat si INSPET. Valoarea contractelor, conform anuntului de participare de pe SEAP, este de 1,28 miliarde lei, fara TVA.

TransgazFoto: Transgaz

Mentionam ca cele doua companii au mai efectuat lucrari importante pentru Transgaz, una dintre ele fiind interconectorul de gaze Giurgiu- Ruse. In acest caz, lucrarile s-au derulat in baza contractului de executie semnat impreuna cu Inspet SA lider si SC Habau PPS asociat. INSPET a fost sanctionata in 2012 de Consiliul Concurentei cu 7.296.204 lei (4% din cifra de afaceri realizata in anul financiar 2011) pentru trucarea unei licitatii organizate de Transgaz in anul 2009.

In cazul BRUA, procedura de licitatie a vizat atribuirea contractului de lucrari de executie conducta (faza 1) la proiectul "Dezvoltarea sistemului national de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, Faza 1: conducta de transport gaze naturale Podisor - Recas, km 0 - km 479".

Lucrarile au fost impartite in trei loturi

  • Lot 1: Executie conducta: zona localitatii Podisor:Km 0- Km 180,zona localitatii Valeni,comuna Zatreni, jud. Valcea. Judete afectate : Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Arges, Olt, Valcea. Valoare estimata Lot 1= 413.442.063 lei, din care entitatea contractanta va pune la dispozitia Executantului materiale (teava si curbe), utilaje si echipamente (robinete si imbinari electroizolante) in valoare de 267.756.230 lei. Acest lot a fost castigat de asocierea condusa de INSPET SA. Din consortiu mai fac parte inca 5 firme ca asociati.
  • Lot 2: Executie conducta: zona localitatii Valeni, comuna Zatreni, jud. Valcea: Km 180 - Km 320,zona localitatii Pui, jud. Hunedoara. Judete afectate : Valcea, Gorj, Hunedoara. Valoare estimata Lot 2 = 412.081.863 Lei din care entitatea contractanta va pune la dispozitia Executantului materiale (teava si curbe), utilaje si echipamente (robinete si imbinari electroizolante) in valoare de 247.072.919 lei. Acest lot a fost castigat de un consortiu condus de Habau PPS Pipeline, cu 9 asociati, dintre care si INSPET.
  • Lot 3: Executie conduca zona localitatii Pui, jud. Hunedoara: km 320 - Km 479,zona localitatii Recas, jud. Timis.Judete afectate Hunedoara, Caras-Severin, Timis. Valoare estimata Lot 3 = 453.091.194 Lei din care entitatea contractanta va pune la dispozitia Executantului materiale (teava si curbe), utilaje si echipamente (robinete si imbinari electroizolante) in valoare de 262.517.361 lei. Acest lot a fost castigat de o asociere condusa de Habau PPS Pipeline, cu 5 asociati.

Vezi documentul atasat pentru mai multe detalii.

Proiectul BRUA este dezvoltat in contextul diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale a tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a Romaniei prin acces la noi surse, facilitarii accesului pietei din Centrul si Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspica. Proiectul va asigura: pe directia Bulgaria - o capacitate de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si, pe directia Ungaria - o capacitate de transport de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II. In prezent Transgaz se afla in plin proces de implementare a fazei I a proiectului, beneficiind si de suportul financiar din partea Uniunii Europene, care a alocat pentru proiect 180 de milioane de euro.

Faza II a proiectului este pusa sub semnul intrebarii in conditiile in care Ungaria a surprins, in iulie, Comisia Europeana si piata europeana a energiei printr-un anunt al operatorului national de transport de gaze, conforma caruia conducta BRUA, sustinut si finantat de Bruxelles, nu fi extinsa pana in Austria. Conform acestei decizii suprinzatoare, conducta se va opri in Ungaria, gazele urmand sa fie redirectionate pe alte rute, catre Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia.

.