NATO respecta statutul de neutralitate a Republicii Moldova si contribuie la dezvoltarea acesteia, a declarat astazi secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg intr-o conferinta comuna de presa cu premierul Pavel Filip, care a intreprins o vizita la carterul general al NATO, informeazaRadio Chisinau.

Oficialul a precizat ca NATO coopereaza cu mai multe state precum Austria, Elvetia, Suedia care nu sunt membre ale Aliantei. "Este posibil sa fii partener NATO cu care sa cooperezi indeaproape si sa nu fii membru al Aliantei", a punctat Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO a mai amintit ca la inceputul lunii decembrie la Chisinau va fi inaugurat un birou de legatura NATO, similar celor de la Moscova, Tbilisi si Kiev.

"Suntem parteneri de 25 de ani si sustinem independenta teritoriala, integritatea si suveranitatea R.Moldova. NATO respecta neutralitatea Republicii Moldova", a adaugat Jens Stoltenberg.

NATO sprijina Republica Moldova pentru sporirea capabilitatilor fortelor armate, combaterea crimelor cibernetice iar Republica Moldova doreste sa-si consolideze dialogul politic cu NATO, a declarat Pavel Filip. El a preciat ca statutul de neutralitate nu este un impediment in acest sens.

Aceasta este a treia vizita a lui Pavel Filip la carterul general NATO.

Sursa citata aminteste ca, in luna februarie, si presedintele Igor Dodon a mers la cartierul general NATO, dar atunci el nu a fost primit de secretarul general, dar de un adjunct al acestuia. Igor Dodon se opune deschiderii biroului de legatura NATO la Chisinau.