Un laborator de inovare deschisa, primul de acest fel din Romania, a fost inaugurat, miercuri, la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, printr-un proiect international, scrie News.ro. Universitati, companii, administratii publice in cautare de inovare vor lucra impreuna cu studenti ai universitatii in cadrul unor proiecte comune pentru rezolvarea unor probleme reale.

Laboratorul de inovare, inaugurat, miercuri, la Universitatea "Dunarea de Jos", a fost deschis in cadrul proiectului transnational "Interreg Danube", prin intermediul caruia au fost create sapte laboratoare de inovare deschisa in sapte tari riverane Dunarii.

Potrivit reprezentantilor Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, in cadrul acestui laborator, primul din Romania, echipe de studenti, sub indrumarea unor mentori, vor cauta solutii si vor dezvolta idei de afaceri pornind de la probleme din lumea economica si sociala, lansate de companii, administratii publice sau universitati.

"Un astfel de laborator este un spatiu creativ si dispune de o masa de consiliu, calculatoare, iar, in curand, se doreste si achizitionarea unei imprimante 3D. Practic, laboratorul constituie locul in care universitati, companii, administratii publice in cautare de inovare vor lucra impreuna cu studenti ai universitatii in cadrul unor proiecte comune pentru rezolvarea unor probleme reale. Practic, o societate care vrea sa-si dezvolte un produs sau o tehnologie, face aceasta propunere la universitate, noi cautam studentii care ar putea sa rezolve aceasta problema si pe care o putem duce pana la un anumit nivel. Spre exemplu, a venit o firma care ne-a propus sa cream un sistem de recuperare a caldurii de la patiserii, exista in patiserii sisteme de recuperare a caldurii de la cuptoare, dar produsele de patiserie sunt scoase la temperaturi de 120-130 de grade se racesc pana la 38 de grade pentru a putea fi puse la vanzare cu ajutorul unor instalatii de climatizare si ideea e sa sa recuperam aceasta caldura", a afirmat profesorul Florin Popescu de la Facultatea de Inginerie, responsabil de proiect din partea Universitatii.

El a precizat firmele vor putea sa lanseze pe un site diferite provocari catre studenti pentru gasirea unor solutii in cadrul acestor laboratoare.

"Provocarile vor fi lansate pe un site international, iar pentru rezolvarea provocarilor pot candida tineri din orice tara. Companiile desemneaza un mentor care se intalneste cu studentii, le prezinta problema si ii ajuta, le da idei, ii monitorizeaza in procesul de

dezvoltare a acestor probleme, iar univeristatea joaca rol de intermediar", a mai

spus responabilul de proiect.

Valorea integrului proiect la nivel international este 1,7 milioane de euro, iar investitia in crearea laboratorului de la Galati s-a cifrat la circa 10.000 de euro, jumatate din bani provenind fondurile din cadrul proiectului DA-SPACE, celalalta jumatate fiind contributia universitatii galatene.