Ministerul Educatiei analizeaza posibilitatea ca absolventii de studii superioare pe locuri la buget sa fie obligati, "in masura in care va fi posibil", sa lucreze in Romania o perioada egala cu durata studiilor subventionate de la bugetul de stat, scrie Profit.ro, citand un document recent semnat de ministrul Educatiei. Masura ar avea ca scop oprirea absolventilor de studii platite de stat sa plece sa lucreze in strainatate, asa-numitul "exod al creierelor". Propunerea a fost inclusa, in februarie anul acesta, si de Academia Romana in "Strategia de dezvoltare a Romaniei pentru urmatorii 20 de ani".

Liviu PopFoto: Agerpres

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, arata, intr-un document citat de Profit.ro, ca legislatia romaneasca nu impune in acest moment astfel de constrangeri absolventilor, iar o astfel de conditionare poate fi introdusa prin modificarea Legii educatiei 1/2011.

Documentul semnat de ministrul Educatiei (Sursa: Profit.ro):

Unul dintre domeniile cele mai afectate de plecarea absolventilor sa profeseze in strainatate este cel medical. Principalele cauze sunt salariile mici comparativ cu alte tari, dar si coruptia si birocratia.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent ca unii oameni de afaceri i-au semnalat ca se confrunta cu un deficit de specialisti, inclusiv din cauza plecarii din tara a absolventilor de studii superioare subventionate de la buget.