Principalele canale internationale ale propagandei ruse, RT (Russia Today) si Sputnik, isi vor pierde ranking-ul Google, in tentativa gigantului tehnologic american de a rezolva problema raspandirii informatiilor false, potrivit BBC. Cele doua entitati media ruse au reactionat spunand ca sunt tinta unui act de cenzura prin aceasta masura, ce inseamna ca materialele RT si Sputnik risca sa-si piarda prioritatea in rezultatele cautarilor prin Google.

Vorbind la un forum international, Erick Schmidt, presedintele Alphabet, compania-umbrela a Google, a aratat ca aceasta companie urmareste scaderea rankingului pentru sursele de propaganda si stiri false, numind in acest sens RT si Sputnik. Dar el a aratat ca modificarea algoritmilor Google pentru a detecta media implicate in razboiul informational este un lucru dificil, deoarece si cei care doresc sa manipuleze pot obtine, astfel, instrumente mai bune.

Cele doua entitati media, acuzate de implicare in efortul Rusiei de amestec in alegerile din SUA, au reactionat dur: "E bine ca vedem cum sfideaza Google, oficial, orice logica si ratiune: faptele nu sunt permise, daca ele vin de la RT, "pentru ca Rusia" - chiar daca, in fata Congresului, cei de la Google au spus ca nu au gasit pe platforma lor forme de manipulare sau incalcari ale regulilor de catre RT", arata, intr-o declaratie publica, redactorul-sef RT si Sputnik, Margarita Simonyan.