Euro a trecut joi en fanfare de pragul de 4.65 lei, record absolut de la introducerea pe piata a monedei europene, iar dolarul american a revenit deasupra pragului de 3.96 lei. Aceasta este sinteza zilei de tranzactionare valutara de marti, zi in care monedele din regiune au ramas aproape constante in fata euro. Exceptie facand, asa cum spuneam, leul romanesc. Euro s-a tranzactionat intr-un interval ingust fata de dolar marti dimineata dupa scaderea semnificativa de luni, cauzata de blocarea negocierilor pentru formarea unui guvern in Germania. Euro fluctueaza in jurul a USD 1.1740/EUR. Reamintim ca, intr-o intalnire online a principalilor 3 economisti sefi ai bancilor romanesti, acestia au estimat ca leul ar putea sa se deprecieze pana la 4.74 unitati pentru un euro.

Cursul euro stabileste noi praguriFoto: Hotnews

Vezi aici inregistrarea integrala a intalnirii din studioul HotNews.ro a celor 3 economisti sefi.

  • Andrei Radulescu, BT: Ne indreptam spre nivelul de 4.65-4.7 lei/euro, cu perspectiva unui curs mediu anual al euro de 4.56 lei in 2017.Vedem de asemenea  un curs mediu anual 4.65 lei/euro anul viitor, cu posibilitatea atingerii unui curs maxim de 4.74 la inceputul anului viitor, in primul trimestru.
  • Florian Libocor- BRD: Circa 4.64 anul acesta la final. Vom vedea tentative spre 4.7 , dar fara ca aceste varfuri sa fie consistente, si va spun si de ce. Daca perspectiva inflatiei presupune ca autoritatea monetara trebuie sa aiba o reactie si toti asumam ca o va avea, asta presupune implicit ca diferentialul de dobanda va fi mai mare si vafavoriza intrarea de capitaluri care vor tempera posibile fluctuatii. Pentru moment, deficitele sunt in crestere accelerata, dar sunt inca la niveluri gestionabila. Am incredere in leu. Am spus-o intotdeauna ca am incredere in leu si cntinui sa am incredere in moneda nationala.
  • Horia Braun- BCR: La nivelul presiunilor, exista o asemenea presiune de depreciere. Exista si aceasta schimbare de paradigma din partea BNR dinspre a tine dobanzile pe o plaja ceva mai larga in jurul dobanzii de politica monetara pe care au schimbat-o, semnaland ca vor sa ancoreze tot mai bine  dobanzile din piata la dobanda cheie. Guvernatorul a semnalat o flexibilitate ceva mai mare legat de curs. S-ar utea sa vedem o volatilitate mai mare a cursului. Depinde si contextul extern..undeva un 0.5% fata de nivelul de astazi, in sensul mai degraba al deprecierii.

BNR a organizat luni o operatiune repo prin care a oferit la 1.75% pentru o saptamana RON 5.83bn celor 13 banci participante. Aceasta a dus la o alunecare a sementului scurt al curba randamentelor implicite la 1.80% in timp ce segmentul maturitatilor 1M-3M a urcat usor in zona 2.45% - 2.50%.

Dupa ce cancelarul german a exclus posibilitatea de a forma un guvern minoritar, partidul pe care il conduce a lansat u apel catre celelalte partide parlamentare sa caute in urmatoarele trei saptamani o formula stabila de guvern. Daca acest efort va esua presedintele va fi nevoit sa convoace noi alegeri.

Ministerul roman al finantelor a imprumutat luni doua sute milioane lei in obligatiuni de stat ajungand la maturitate in iunie 2021 la un randament de 3.68%.

Metalele pretioase au recuperat marti dimineata o parte din pierderile de ieri determinate de evolutia dolarului fata de celelalte monede majore. Aurul se tranzactioneaza cu putin peste 1,280.00 dolari pe uncie, argintul este cotat sub 17.00 dolari pe uncie, platina fluctueaza in jurul a 925.00 dolari pe uncie, iar pretul paladiului s-a mentinut peste 990.00 dolari pe uncie.