Legea "fara penali in fruntea statului", respinsa din nou de PSD. Dragnea, direct vizat de proiect. Plenul Senatului a respins luni, cu 60 voturi "impotriva" si 30 voturi "pentru", initiativa legislativa depusa de senatoarea PNL Alina Gorghiu, potrivit careia persoanele condamnate definitiv sa nu poata candida la functia de presedinte al Romaniei. Proiectul il viza direct pe liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare in dosarul "Referendumul". "Tara noastra este unul din putinele state din Europa in care legislatia nu cuprinde o restrictie clara in acest sens. Lipsa de coerenta legislativa in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective si general valabile pentru ocuparea functiilor apartinand celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale este evidenta, iar acest lucru poate aduce atingere principiului echilibrului puterilor in stat", arata Ana Gorghiu, citata de Adevarul.

Politic showFoto: Colaj foto

Orban: Avem semnale ca PSD si ALDE pun la cale suspendarea lui Iohannis. "Avem semnale din ce in ce mai serioase ca din dorinta disperata de a-i salva pe Dragnea, pe Tariceanu si pe altii lideri PSD de consecintele faptelor lor, majoritatea gaunoasa PSD-ALDE pune la cale procedura de suspendare a presedintelui Iohannis...Teama noastra este ca aceste conduceri toxice care isi imping partidele si parlamentarii spre nicaieri si care duc Romania spre un dezastru nu le mai pasa de imaginea externa a Romaniei, de democratia din Romania, de tot ceea ce inseamna bunul simt si normalitatea", afirma Orban, citat de Digi24.

Tariceanu, primul lider care nu accepta nicio invitatie din partea lui Iohannis la parada de 1 Decembrie. Nu am primit nicio invitatie si daca o primesc nu ii voi da curs. Romanii vor in primul rand sa vada parada militara. Romanii nu vin la parada sa il vada pe presedinte sau presedintii Camerelor Parlamentului", a declarat Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului. Acesta spune ca un alt motiv este tocmai prezenta sefului statului la eveniment- "Avand in vedere declaratiile facute de presedinte, acel domn care functioneaza la Cotroceni, care ma vizeaza direct, nu am de ce sa merg sa stau alaturi de domnia sa.", informeaza Gandul.

Nastase, despre mesajul anti-UE al unor lideri social-democrati: PSD e o apa in care nu te scalzi de doua ori, pentru ca se schimba. "PSD in momentul de fata e blocat intre speranta pe care a generat-o la alegeri si tensiunile actuale, pe care nu stie sa le depaseaca. Are adversari importanti: presedinte Iohannis care se bate pentru a pregati al doilea mandat si e batalia cu ce ar trebui sa insemne efortul de a pune intre un echilibru solid cu sperantele sociale cu realitatile economice", a afirmat Adrian Natase. Acesta le-a recomandat celor din PSD sa nu mai pregateasca mitinguri si sa nu mai faca comisii speciale in Parlament, ci sa-si asume raspunderea pe legile importante sau sa le voteze mai repede, scrie Adevarul.

Legea privind Statutul Casei Regale va fi votata in procedura de urgenta. Seful Casei Regale ar avea rang echivalent celui de sef de stat. "Am discutat si am hotarat impreuna cu omologul meu de la Camera Deputatilor, dl. Liviu Dragnea, sa propunem aceasta initiativa legislativa ca un gest de respect fata de rolul pe care Casa Regala a Romaniei l-a avut in decursul istoriei." a spus in plenul Senatului Calin Popescu Tariceanu. Propunerea liderului ALDE a fost aprobata cu 81 de voturi "pentru" si 19 voturi "impotriva". De asemenea, se urmareste recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, scrie Romania Libera.