​Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat luni trimiterea in CSAT a unei scrisori semnata de deputatul Iulian Iancu, in calitate de presedinte al Comisiei pentru Industrii, prin care solicita analiza implicatiilor pe care le-ar avea exporturile gazelor din Marea Neagra. "Analiza se impune si pentru a consolida un pret de vanzare unitar al Romaniei privind exportul de gaze naturale", se arata in scrisoarea lui Iulian Iancu, transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. Nu e clar ce vrea sa spuna prin "pret unitar". Reamintim ca in ultima perioada, cu ocazia audierilor din comisia parlamentara de ancheta a ANRE, Iulian Iancu a incercat sa induca ideea ca in cazul in care s-ar elimina barierele la export, ar creste dependenta Romaniei de importurile de gaze. De altfel, Iulian Iancu sustine ca ca acesta este si motivul pentru care se opune OUG 64/2016 care permite exporturile de gaze.

Vezi si documentul atasat

Insa, restrictiile la export ar incalca Tratatul privind functionarea UE si principiilor pietei libere, prevazute in cel de-al treilea pachet privind energia. De altfel, pana anul trecut, Romania s-a aflat in procedura de infringement, ajungand la Curtea Europeana de Justitie, declansata tocmai din cauza restrictiilor la export. Dupa aparitia OUG 64/2016 procesul a fost suspendat. Daca prevederile din OUG 64/2016 care se refera la exporturi vor fi respinse in Parlament, procedura de infringement va fi reluata.

Pe 29 iulie 2016, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis o scrisoare Guvernului Romaniei prin care a cerut eliminarea barierelor fizice si comerciale in exportul gazelor naturale, in schimbul finantarii de 180 de milioane de euro pentru construirea gazoductului BRUA.

De asemenea, pe 9 octombrie 2017, comisarul european pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete, a transmis autoritatilor romane o scrisoare prin care aminteste de acest pericol al infringementului in cazul in care acele prevederi din OUG 64 vor fi schimbate.

In scrisoarea sa, Iulian Iancu face trimitere la aceste atentionari ale reprezentantilor Comisiei Europene. "Avand in vedere situatia speciala creata prin promovarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 64/2016 pentru modificarea si completarea Legi energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012 promovata ca urmare a scrisorii domnului Jean-Claude Junker inregistrata sub nr. ARES (2016)s 3207276 din 29.07.2016, respectiv ca urmare a solicitarilor investitorilor, in special a celor care au concesionat perimetrele gazeifere din platoul continental al Marii Negre de a comercializa gazele naturale produse in totalitate in afara platformelor de tranzactionare din Romania prin contracte bilaterale pe termen lung si de export al acestora, va solicitam analiza in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a implicatiilor asupra securitatii nationale precum si sigurantei in functionare a Sistemului Electroenergetic National", se arata in scrisoarea lui Iulian Iancu, transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Mai departe, Iulian Iancu arata in scrisoare ca Romania nu-si poate acoperi consumul de gaze naturale din productia interna in perioadele de varf de consum si ca depindem de o singura sursa de import gaze naturale, respectiv Gazprom.

Mai mult, considera ca trebuie analizata consolidarea unui pret de vanzare unitar al Romaniei in privinta exporturilor de gaze. Nu este clar ce inseamna acest lucru. "Exportul de gaze naturale din productia interna mareste dependenta de importul gazelor naturale de la Gazprom si in aceste conditii se impune o analiza atenta asupra posibilitatilor de diversificare a importului si de asigurare permanenta a cantitatilor fizice necesare consumului intern obtinute in conditii de transparenta, nediscriminare si concurenta. Analiza se impune si pentru a consolida un pret de vanzare unitar al Romaniei privind exportul de gaze naturale cu atat mai mult cu cat Comisia Europeana a atentionat Romania prin scrisorile domnului Jean-Claude Junker inregistrata sub nr. ARES (2016)s 3207276 din 29.07.2016 si a domnului Miguel Arias Canete inregistrata sub nr. ARES (2017)s 5522913 din 9.10.2017 de a "elimina barierele fizice si comerciale la exportul de gaze naturale". Securitatea alimentarii cu gaze naturale in regiunea Centrala si Sud-est europeana este si o problema a Uniunii Europene pentru care acesta s-a angajat la promovarea de noi "coridoare" de transport al gazelor naturale dar care in prezent nu sunt valabile ca urmare a situatiei de criza din zona Marii Caspice, in special in Turcia, si ale declaratiilor recente ale presedintelui Ungariei", se precizeaza in scrisoare.

Citeste pe aceeasi tema si: