Investigatia internationala cu privire la cine se face vinovat de atacurile chimice din Siria a luat final, vineri, dupa ce Rusia a blocat pentru a treia oara in aceasta luna incercarile Natiunilor Unite de a reinnoi acnheta, pe care Moscova a catalogat-o ca avand defecte, relateaza Reuters.

In ultimii doi ani, ancheta ONU si a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice a gasit vinovat guvernul sirian de a fi folosit agent sarin in atacul de pe 4 aprilie si ca de multe ori a folosit clor. De asemenea, a invinovatit Statul Islamic ca a folosit gazul de mustar.

Rusia a votat "nu", vineri, alaturi de China si Bolivia, un proiect de rezolutie inaintat de Japonia care prelungea cu 30 de zile mandatul expertilor internationali din grupul JIM (Joint Investigative Mechanism - Mecanismul Comun de Investigatie) ce ancheteaza utilizarea armelor chimice in Siria.

Cu toate acestea, ambasadorul italian ONU, Sebastiano Cardi, a spus ca se va incerca gasirea unui punct comun astfel incat investigatiile sa continue.

Consiliul a votat joi, pentru a reinnoi ancheta, o rezolutie ruseasca rivala, dar a esuat dupa ce a castigat doar patru voturi "pentru".

"Rusia ne pierde timpul", a declarat vineri ambasadorul SUA la Natiunile Unite Nikki Haley.