Anchetatorii ucrainieni au declarat marti ca au deschis un dosar penal pentru santaj dupa ce oficiali ai unei agentii anticoruptie ar fi primit "beneficii nejustificate" si santaj pentru obtinerea acestor beneficii, relateaza Reuters.

Agentia Nationala de Prevenire a Coruptiei (NAZK) a fost critica pentru ca face un progres lent in verificarea declaratiilor de avere ale oficialilor.

NABU - o agentie-sora care investigheaza cazurile mari de coruptie - a spus ca a deschis un dosar impotriva oficialilor NAZK sub sustpiciurea ca ar fi primit "beneficii necuvenite in cantatiti foarte mari, combinate cu extorcarea acestor beneficii".

Desi deocamdata detaliile cu privire la dosar nu sunt foarte clare, faptul ca o agentie anticoruptie este anchetata pentru corptie sugereaza ca autoritatile mai au pana sa elimine coruptia.

Dosarul a fost deschis pe 10 noiembrie, partial datorita informatiilor date de fostul sef al departamentului de control financiar al NAZK, Hanna Solomatina.

"NAZK nu este o institutie independenta, este complet controlata de catre autoritati", a spus ea.

Ea a povestit cum a fost chemata la administratia presedintelui Petro Porosenko si i s-a spus ca deciziile NAZK ar trebui verificate mai intai la biroul presedintelui.

Intr-o declaratie, administratia prezidentiala a negat afirmatiile lui Solomatina.

"Nu avem nici o modalitate de a influenta activitatea NAZK", a spus acesta.