Un convoi de mai multe tancuri era vizibil marti pe una dintre arterele principale din suburbiile capitalei zimbabwene, Harare, a doua zi dupa un avertisment fara precedent al sefului armatei la adresa presedintelui Robert Mugabe, au declarat pentru AFP martori oculari.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am vazut un lung convoi de vehicule militare, printre care tancuri, acum circa o ora. Nu stiu in ce directie merg", a declarat, din apropierea centrului comercial Westgate, la circa 10 km de centrul capitalei, o vanzatoare de fructe, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Un al doilea martor a confirmat existenta convoiului. Purtatorul de cuvant al armatei nu a putut fi contactat.

Intr-un avertisment fara precedent, seful armatei din Zimbabwe, generalul Constantino Chiwenga, a denuntat luni demiterea vicepresedintelui tarii, saptamana trecuta, si a avertizat ca armata ar putea "interveni" daca nu inceteaza "epurarile" in cadrul partidului prezidential, Zanu-PF, la putere de la declararea independentei, in 1980.

Vicepresedintele, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, mult timp prezentat ca succesorul presedintelui Mugabe, a fost demis din functie saptamana trecuta si a fugit din tara, dupa o disputa cu prima doamna a tarii, Grace Mugabe, 52 de ani.

Mnangagwa era unul dintre locotenentii cei mai fideli ai lui Mugabe, alaturi de care a lucrat peste 40 de ani.

Declaratiile sefului armatei par sa vizeze eforturile din ce in ce mai ofensive ale lui Grace Mugabe pentru a se apropia de putere. Dupa inlaturarea lui Mnangagwa, aceasta pare sa fie in pozitia ideala pentru a-i succede sotului sau in varsta de 93 de ani.