UPDATE Proiectul din 2014 al lui Serban Nicolae, prin care cetatenii care dezvaluie informatii din dosare penale risca pana la 3 ani de inchisoare, respins de deputatii juristi/ Legea care ar putea trimite jurnalistii la inchisoare, reluata la comisia speciala condusa de Florin Iordache - Hotnews Mobile
1 € 4,6671 1 USD 4,0557marţi 23 oct 2018
Actualizat

UPDATE Proiectul din 2014 al lui Serban Nicolae, prin care cetatenii care dezvaluie informatii din dosare penale risca pana la 3 ani de inchisoare, respins de deputatii juristi/ Legea care ar putea trimite jurnalistii la inchisoare, reluata la comisia speciala condusa de Florin Iordache

de Iulia Rosca Marţi, 14 noiembrie 2017, 9:21
- a A+
Imagine
Proiectul de lege initiat in primavara lui 2014 de senatorul PSD Serban Nicolae de modificare a Codului Penal, care prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare , a primit marti raport de respingere la comisia juridica din Camera Deputatilor, insa prevederile sale vor fi trimise spre dezbatere la comisia speciala privind legislatia penala si legile justitiei condusa de Florin Iordache. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat in septembrie 2014 si nu a mai intrat in dezbaterea Camerei Deputatilor, fiind abandonat "la sertar" la Comisia Juridica, alaturi de mai multe proiecte controversate de modificare a legislatiei penale.Proiectul a fost pus pe ordinea de zi a sedintei de marti si presedintele comisiei, deputatul Eugeni Nicolicea, a supus la vot propunerea de respingere si, ca procedura, trimiterea proiectelor de modificare a legilor penale care nu sunt considerate urgente la Comisia speciala condusa de Florin Iordache.

"Sa adoptam o procedura pentru aceste proiecte. Daca sunt urgente le dezbatem aici, daca nu le trimitem la cealalta comisie", a spus acesta.

Daca prevederile acestui proiect intra in vigoare, orice jurnalist care publica informatii din dosare penale, de exemplu stenograme, ar putea risca sa o condamnare la inchisoare.

Ce prevede, printre altele, proiectul lui Serban Nicolae. Se modifica art. 277 "Compromiterea intereselor justitiei":

" (3)Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani", se arata in proiectul de initiativa legislativa."

Citeste aici in intregime proiectul de lege

In urma cu trei ani, Livia Stanciu , la acea vreme presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (acum judecator Curtea Constitutionala), afirma ca modificarea vizeaza "orice persoana, inclusiv presa".

Proiectul a primit aviz negativ atat de la guvernul din 2014, cat si de la cel din 2016 si, in aprilie anul acesta, si de la guvernul condus de Sorin Grindeanu. Vezi aici punctul de vedere .

"In opinia mea, ca si a unor specialisti consultati in acest sens, compromiterea actului de justitie prin manipularea unor informatii care, prin lege, nu au caracter public, constituie o fapta cu grad ridicat de pericol social, chiar si cand este urmarea unei neglijente. Or, din textul actual al sanctiunilor prevazute, rezulta ca asemenea fapte este una minora, indiferent daca fapta este savarsita cu intentie sau din culpa si indiferent de consecinte," sustine liderul senatorilor PSD in expunerea de motive.

In 2014, Nicolae a declarat pentru Gandul.info ca s-a gandit mai mult la procurorii care dau informatii presei decat la jurnalistii care le publica.

"Oricine compromite interesele justiţiei este pasibil de pedeapsă. Atunci când  m-am referit la dezvăluire, nu m-am referit la jurnalişti, ci la cei care deţin aceste informaţii. Dezvăluirea se consumă în momentul în care cel care are acces la informaţia cu caracter nepublic o transmite către o persoană care, potrivit legii, nu are această abilitate. Ce se întâmplă ulterior nu mai conteză. Ar fi aberant să credem că aici intră jurnalistul, cel de la montaj, şi cel care a scris burtiera", a spus el.

In prezent, art. 277 prevede pedepse doar pentru martori, experti sau interpreti:

(3) Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.


3529 de afisari


Ce om mizerabil
vlad.pe [utilizator], Marţi, 14 noiembrie 2017, 9:36
+24/28
Ce om mizerabil, acest Serban Nicolae tot timpul a lovit in justiție. Adoptarea acestei legi va duce la interpretari, jurnalistii nu vor mai putea investiga politicieni pentru ca vor risca dosare penale.
Senatorul PSD Serban Nicola
vlad.pe [utilizator], Marţi, 14 noiembrie 2017, 9:40
+19/21
Senatorul PSD Serban Nicolae, care este și președintele Comisiei Juridice, s-a făcut de râs și după ce a refuzat să părăsească un apartament pus la dispoziție de RAPPS în perioada în care a fost consilier al președintelui Ion Iliescu. Acesta plătea lunar doar 400 de lei ca și chirie pentru un apartament cu o suprafață de 150 de metri pătrați.

În anul 2010, cei de la RAPPS i-au recalculat chiria și au crescut-o la 4.000 de euro. PSD-istul nu a plătit și în plus de asta a refuzat să părăsească locuința, motiv pentru care instituția l-a dat în judecată pentru a reuși să-l evacueze.
inca 11 comentarii comenteaza