Premierul japonez Shinzo Abe a promis ca va "trata ferm" cu Coreea de Nord dupa ce sondajele la iesirea de la urne au sugerat o victorie clara a sa in alegerile de duminica. Abe ceruse alegeri anticipate pentru un mandat mai puternic in care sa faca fata "crizelor" cu care se confrunta Japonia, inclusiv amenintarii din partea Phenianului, scrie BBCNews.

Mass-media locale scriu ca coalitia de guvernamant a domnului Abe si-a pastrat majoritatea de doua treimi in parlament. Acest fapt ii deschide calea pentru a modifica constitutia pacifista postbelica din Japonia.

Primul ministru a cerut in prealabil introducerea unor reglementari legale privind fortele armate ale tarii, o miscare controversata despre care el afirma ca este necesara pentru a consolida apararea Japoniei, dar despre care criticii spun ca este un pas spre re-militarizare.

Vorbind dupa sondajele de la iesirea de la urne, dl Abe a spus: "Asa cum am promis in alegeri, sarcina mea iminenta este sa actionez ferm cu Coreea de Nord... Pentru aceasta, este necesara o diplomatie puternica".