Miscarea populista ANO a miliardarului ceh Andrej Babis, supranumit "Trump al Cehiei", a castigat detasat alegerile legislative in aceasta tara, profitand de neincrederea cehilor fata de clasa lor politica si fata de "ordinele de la Bruxelles", relateaza AFP.

Andrej BabisFoto: Agerpres/AP

Scrutinul, desfasurat vineri si sambata, a relevat totodata si o ascensiune spectaculoasa a partidului de extrema-dreapta SPD, anti-imigratie si anti-UE, precum si cea a unei formatiuni "anti-sistem", Partidul Pirat, conform rezultatelor oficiale publicate dupa numararea a 99,9% din buletinele de vot.

ANO ("Da" in limba ceha), care a facut campanie pe lupta anticoruptie, dar si impotriva primirii de migranti si contra zonei euro, a obtinut 29,7% din voturi, adica 78 de locuri in camera inferioara a Parlamentului ceh, care numara 200 de membri.

"Suntem entuziasmati. Le multumim celor 1,5 milioane de alegatori ai nostri, asta ne depaseste asteptarile, caci a existat o campanie de dezinformare masiva impotriva noastra", a reactionat Babis intr-o conferinta de presa.

In mai multe randuri, el a subliniat ca este un "pro-european". "Nu stiu de ce se spune ca suntem contra Europei", a insistat Babis, adaugand: "Nu reprezentam o amenintare pentru democratie".

"Suntem pregatiti sa luptam pentru interesele noastre la Bruxelles, noi facem parte integranta din UE si din NATO", a continuat el, inainte de a invita Uniunea sa "inceapa sa reflecteze" si sa "inceteze sa vorbeasca despre o Europa cu doua viteze".

Babis nu a oferit vreun indiciu in legatura cu cine ia in calcul sa formeze o coalitie si guvernul, declarand ca a propus negocieri tuturor partidelor intrate in parlament si ca "asteapta reactia acestora".

Este vorba de o operatiune delicata, explica AFP, in contextul unei camere impartite intre noua partide. Doua dintre ele, OSD (dreapta eurosceptica) si KDU-CSL (crestin-democrat) au anuntat imediat ca nu vor negocia cu Andrej Babis.

Liderul primului partid mentionat, Petr Fiala, a afirmat ca exista in ANO "oameni care au promis multe lucruri si care nu vor fi capabili sa le realizeze", in timp ce liderul crestin-democrat Pavel Belobradek a spus ca el nu va intra "intr-un guvern daca acolo se gasesc oameni urmariti in justitie", aluzie la problemele lui Babis cu justitia.

Cu toate acestea, aproape unul dintre trei alegatori si-a dat votul pentru controversatul miliardar, care a reiterat inclusiv in ajunul scrutinului ostilitatea sa fata de primirea de migranti si zona euro.

Miscarea ANO este urmata de trei partide ce au obtinut rezultate aproape identice: ODS (dreapta) - 11,3%, adica 25 de mandate, Partidul Pirat - 10,8% (22 de mandate) si SPD (extrema-dreapta) - 10,6% (22 de mandate).

Cehii au sanctionat dur Partidul Social-Democrat CSSD al premierului in exercitiu Bohuslav Sobotka, care a suferit o cadere brutala, pana pe locul sase, cu 7,3% din voturi, adica 15 mandate.

Patru alte formatiuni au trecut de asemenea pragul electoral de 5%: Partidul Comunist KSCM, nostalgic al fostului regim totalitar, cu 7,8% (15 mandate), crestin-democratii din KDU-CSL, cu 5,8% (10 mandate), si doua mici partide de centru, TOP 09 si STAN, cu cate 7 si respectiv 6 mandate.

Andrej Babis s-a aratat recent pro-rus

Cu doar cateva saptamani inainte de alegeri, Babis a sustinut ca vrea desfiintarea sanctiunilor impuse Rusiei. Daca va ajunge premier, Babis poate conta pe sprijinul prezidential in aceasta problema, pentru ca Milos Zeman s-a opus de la inceput sanctiunilor, a scris ziarul polonez Gazeta Wyborcza, citat de Rador.

Desfiintarea sanctiunilor este dorita si de comunistii cehi si de presedintele filorus Milos Zeman, care, contrar faptelor, numeste agresiunea rusa in estul Ucrainei "razboi civil", in care Kremlinul nu se angajeaza militar. In timp ce presedintele nu a fost niciodata in vizita oficiala in SUA, in aceasta toamna va merge inca o data la Moscova. Nu este de mirare deci ca campania prezidentiala a finantat multe firme si intreprinderi legate de Rusia si de anturajul presedintelui Vladimir Putin.

Nu lipsit de importanta ramane faptul ca schimbarea brusca a atitudinii lui Babis a precedat vizita la Zeman. Presedintele este ultima sansa a liderului ANO, daca va fi condamnat in problema abuzurilor financiare legate de subventionarea cu 50 milioane coroane (circa 2 milioane euro) a fermei "Cuibul cu barza", mai relateaza Gazeta Wyborcza, potrivit Rador.

Politia a inceput deja sa-i aduca acuzatii lui Babis, dar de asemenea si copiilor lui si cumnatului, care lucreaza la firma lui. Presedintele urmareste cu atentie desfasurarea cauzei. Din acest motiv, la Castelul din Praga a invitat in afara de Babis si pe ministrul afacerilor interne, Milan Chovanec. Zeman poate pune capat acestei afaceri, aplicand legea gratierii, sau in cazul sentintei de condamnare - in acest gen de cauze este vorba de cativa ani de inchisoare - il poate salva pe Babis si familia lui.