Asociatia MozaiQ a organizat, sambata, in Piata Universitatii din Capitala, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil in Romania, relateaza Agerpres.

"A fost un protest in Piata Universitatii din Bucuresti. Noi, MozaiQ, reprezentam comunitatea LGBT - lesbiene, gay, bisexuali si persoane transgender - si am iesit in strada pentru a transmite un semnal clasei politice ca trebuie sa legalizeze parteneriatul civil cat mai curand. (...) Credem ca e momentul ca intreaga clasa politica sa se uite si la noi cu respect, pentru ca si noi suntem cetateni platitori de taxe", a declarat presedintele Asociatiei MozaiQ, Vlad Viski.

Potrivit acestuia, in Romania exista aproximativ 400.000 de cupluri heterosexuale care traiesc in uniuni civile.

"Atat CEDO, cat si Curtea Constitutionala a Romaniei au dat decizii cu privire la necesitatea ca statele din Europa sau statul roman sa recunoasca inclusiv cuplurile necasatorite, care traiesc in uniuni civile. Aici vorbim inclusiv de cupluri heterosexuale, iar in Romania exista aproximativ 400.000 de cupluri heterosexuale, conform ultimului recensamant, care traiesc in aceste uniuni civile, nefiind casatorite si neavand niciun fel de drept. Cand vorbim de parteneriat civil, vorbim de dreptul la mostenire, dreptul la pensie de urmas, dreptul de a reprezenta legal in spital partenerul sau partenera si a lua decizii cu privire la sanatatea acestora, vorbim despre situatia violentei domestice, deci o serie de drepturi absolut esentiale pentru orice cuplu", a spus Viski.

El a mentionat ca in cadrul protestului din Piata Universitatii s-au oficiat in mod simbolic parteneriate civile.

Conform unui comunicat al Asociatiei MozaiQ, in conditiile in care din ce in ce mai multi romani aleg sa nu-si oficializeze relatia de cuplu prin casatorie, parteneriatul civil reprezinta o solutie practica, care aduce beneficii celor implicati.

"Fie ca vorbim despre dreptul si obligatia de sprijin reciproc, dreptul de a alege numele de familie, obligatia de intretinere, dreptul la mostenire, dreptul la bunuri comune sau dreptul de apartinator in situatia unei spitalizari, toate acestea ofera cuplurilor de sex diferit, dar si de acelasi sex, o protectie reala si concreta. (...) In momentul de fata proiectul parteneriatului civil, initiat de deputatul Remus Cernea, se afla in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si asteapta avizul parlamentarilor", releva sursa citata.

Potrivit acesteia, Romania se situeaza la coada Europei in privinta parteneriatului civil si drepturilor minoritatilor sexuale.

"In momentul de fata 29 dintre cele 50 de tari ale Europei recunosc o forma sau alta de uniuni intre persoane de acelasi sex, fie ca vorbim de casatorie sau parteneriat civil. (...) Romania, alaturi de tari precum Rusia, Belarus, Ucraina, Letonia, Lituania, Moldova, Serbia si Muntenegru nu ofera nicio forma de uniune intre persoane de acelasi sex. De asemenea, Romania detine un loc codas in Europa in privinta drepturilor acordate homosexualilor. Anul trecut ILGA-Europe, o organizatie pan-europeana care militeaza pentru drepturile LGBT, dadea publicitatii indexul Rainbow Europe 2016. Dintre cele 49 de state analizate, Romania se situeaza pe locul 34, avand drept criterii de evaluare legislatia, discriminarea, atmosfera ostila de care se lovesc membrii comunitatii LGBT", se mai arata in comunicat.