Politistii de frontiera romani au salvat 60 de cetateni din Sudan, Siria, Somalia si Irak, aflati pe o barca gonflabila care risca sa se scufunde in apele Marii Egee, anunta News.ro. Numarul celor salvati de la inceputul acestui an de politistii romani flati in misiune Frontex in Grecia este de aproximativ 1.300 de persoane.

"La sfarsitul acestei saptamani, politistii de frontiera de pe nava maritima de patrulare MAI 1104 a Garzii de Coasta, aflati in misiune FRONTEX in cadrul Operatiunii Maritime Comune "POSEIDON 2017", au salvat, pe timpul patrularii in apele Marii Egee, 60 de cetateni din Sudan, Siria, Somalia si Irak, dintre care 19 copii si 14 femei, care se aflau pe o ambarcatiune gonflabila ce risca sa se scufunde", anunta sambata Politia de Frontiera.

Vineri, la ora 05.15, echipajul navei MAI 1104, aflat in misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, in cadrul Operatiunii Comune "POSEIDON 2017", coordonata de Agentia FRONTEX, a identificat, pe timpul unei misiuni specifice de patrulare desfasurate in Marea Egee, o ambarcatiune gonflabila cu motor, supraincarcata cu persoane.

"Dupa evaluarea situatiei si avand in vedere supraaglomerarea ambarcatiunii si riscul de a se scufunda, politistii de frontiera romani au demarat actiunea de salvare. La bordul navei Garzii de Coasta au fost transbordate 60 de persoane, 19 copii, 14 femei si 27 barbati, care au declarat ca provin din Sudan, Siria, Somalia si Irak", relateaza Politia de Frontiera.

Politistii de frontiera le-au oferit persoanelor salvate asistenta, hrana si apa, iar cateva ore mai tarziu, acestea au fost debarcate in siguranta in Portul Chios si predate autoritatilor elene, pentru asistenta medicala, identificare, inregistrare si amprentare.

De la inceputul anului, politistii de frontiera romani de pe navele Garzii de Coasta au salvat, individual si in cooperare cu echipajele celorlalte nave detasate de catre statele membre in Grecia, in cadrul Operatiunii Comune "POSEIDON 2017", aproximativ 1.300 persoane care se aflau in pericol, la bordul unor ambarcatiuni de mici dimensiuni, in apele teritoriale elene.