Parlamentul de la Chisinau: Limba moldoveneasca ar putea fi redenumita limba romana in Constitutie - Hotnews Mobile
1 € 4,6578 1 USD 3,9575marţi 25 sep 2018

Parlamentul de la Chisinau: Limba moldoveneasca ar putea fi redenumita limba romana in Constitutie

de G.S. Vineri, 13 octombrie 2017, 7:24
- a A+
Imagine
O treime dintre deputatii de la Chisinau semnat initiativa de modificare a art. 13 din Constitutia Republicii Moldova astfel incat limba moldoveneasca, stipulata ca limba de stat, sa fie redenumita in limba romana, scrie Radio Chisinau . Propunerea este initiata de 34 dintre cei 101 deputati.Initiativa a fost lansata de fractiunea PLDM si a fost semnata de deputatii liberal-democrati, de fostii lor colegi care in prezent fac parte din grupul popular-european sau au aderat la fractiunea PDM, precum si de parlamentarii liberali. 

Liderul PLDM Tudor Deliu a anuntat ca proiectul va fi depus joi, 12 octombrie, la Curtea Constitutionala. Daca institutia va aviza proiectul, Parlamentul va putea sa-l examineze peste sase luni. 

Sursa citata aminteste ca la 5 decembrie 2013, Curtea Constitutionala a stabilit ca Declaratia de Independenta in care este mentionata la limba romana, prevaleaza asupra textului Constitutiei care vorbeste despre "limba moldoveneasca" drept limba de stat.

Intr-un briefing de saptamana trecuta, presedintele Parlamentului, Andrian Candu, nu a exclus probabilitatea modificarii art.13 din Constitutie astfel incat sa fie schimbata denumirea limbii de stat din "moldoveneasca" in romana.
3402 afisari


Amaratilor,
John M. [utilizator], Vineri, 13 octombrie 2017, 8:44
+9/9
In 89 se preconiza intre marile puteri ca se vor schimba 2 granite in Europa si nici una in plus. Prima era cea dintre Germanii si a doua era dintre Romania si Basarabia. Vesticii au stiut ce inseamna unirea, esticii, ca de obicei, au ales dezbinarea. Moscova a onorat-o cu personajul nefast Iliescu, un mare tradator si un impostor ilustru.
Foarte bine
Frank777 [utilizator], Vineri, 13 octombrie 2017, 10:35
+6/6
nu exista o identitate moldovenesca.
Nici limba nici natiune nici teritoriu.
Este o eroare istorica.
Exista numai Dacia si romanii.
inca 2 comentarii comenteaza