Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi ca Statele Unite isi asuma riscul sa "sacrifice" relatia cu Turcia, acuzandu-l pe ambasadorul american la Ankara ca se afla la originea acestor tensiuni, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"O spun foarte clar: ambasadorul (american John Bass) de aici se afla la originea" tensiuni, a spus acesta.

"Este inacceptabil ca SUA sa sacrifice un partener strategic precum Turcia, toate astea pentru un ambasador insolent", a adaugat Erdogan, intr-un discurs foarte violent sustinut la Ankara.

Deja tensionate de mai multe luni, relatiile dintre Turcia si SUA, doua tari partenere in cadrul NATO, au devenit si mai reci dupa punerea sub acuzare, pentru spionaj, a unui angajat turc al consulatului american din Istanbul.

Acesta este acuzat de justitia turca ca are legaturi cu predicatorul aflat in exil in SUA Fethullah Gulen, cel care este considerat de Ankara creierul puciului ratat din 15 iulie 2016.

Ca represalii, ambasada SUA a anuntat duminica suspendarea majoritatii serviciilor de livrare de vize americane in Turcia. Ankara a luat apoi o decizie similara.

In ciuda furiei evidente, Erdogan a a avut grija pana acum sa nu il critice pe Donald Trump, imputand suspendarea vizelor ambasadorului Bass, chiar daca departamentul de Stat a precizat ca a luat decizia "in coordonare" cu guvernul american.

"Daca ambasadorul la Ankara este cel care conduce marile State Unite ale Americii, atunci rusine", a afirmat Erdogan.

In acelasi timp, jucand rolul de pompier, purtatorul de cuvant al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a afirmat ca e suficienta o singura zi pentru a rezolva tensiunile actuale si a sustinut ca guvernul turc studiaza "o propunere americana" pentru iesirea din criza.