Cati bani are in contul de pensie privata un roman. Un roman are, in medie, in contul de pensie privata, o suma de 5.416,3 lei, cumulata dupa cei zece ani de existenta a Pilonului II de pensii. Astfel, la sfarsitul lunii septembrie 2017, valoarea medie a unui cont este de aproximativ 5.500 de lei, in timp ce peste un milion de participanti au peste 10.000 de lei in cont. Contributia pe care a depus-o participantul mediu in cont, pe parcursul celor 10 ani, este de 4.362,1 lei. La aceasta, administratorii de fonduri au adaugat, din randamentele investitiilor pe care le-au facut, 1.267.3 lei, din care au retinut si un comision total de 213,1 lei. In concluzie, un participant mediu a obtinut un castig net, la zi, de 1.054,2 lei, informeaza Adevarul.

BusinessFoto: Colaj foto

Inflatia: record al ultimilor 4 ani - alimentata de combustibili si majorarea veniturilor. Potrivit datelor comunicate de INS, Romania a inregistrat in septembrie 2017 o crestere a preturilor fata de luna precedenta de 0,50%, cea mai mare crestere din ultimele douasprezece luni. Prin cumularea cu efectul de baza defavorabil (preturile scazusera in septembrie 2016 cu 0,11% fata de luna precedenta), indicele de inflatie anuala a crescut brusc, de la +1,15% la +1,77%. Cea mai importanta contributie directa la aceasta evolutie a avut-o majorarea cu 2,19% a preturilor la combustibili ( grupa cu pondere mare in cosul de consum), majorare care va continua de altfel, odata cu cresterea accizei suplimentare aplicate la carburanti. Dar nu acesta este singurul motiv pentru care inflatia de la grupa de marfuri nealimentare ( +0,54%) a depasit media general (+0,50%), scrie curs de guvernare.

Franta: Exporturile de grau in UE, la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani. Exporturile Frantei de grau moale catre alte state din Uniunea Europeana vor ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani, a anuntat FranceAgriMer, dupa un inceput solid al livrarilor in sezonul 2017-2018, mai ales in Spania si Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg), transmite portalul Agrimoney. Firma de consultanta agricola FranceAgriMer si-a revizuit in crestere, cu 202.000 tone, estimarile privind exporturile tarii de grau moale in perioada 2017-2018, pana la 18,36 milioane de tone. In iulie si august, Franta, cel mai mare expeditor de grau din UE, a livrat altor state din blocul comunitar 1,31 milioane de tone de grau moale, in crestere cu 63% fata de perioada similara din 2016, cand recolta a fost afectata de ploile abundente, potrivit Capital.

Curtea Europeana de Conturi: Romania, printre cele patru state cu risc ridicat de a nu putea absorbi fondurile europene alocate. In noua state membre, angajamentele restante privind fondurile structurale si de investitii europene (ESI), reprezentau peste 15 % din cheltuielile publice din 2016, potrivit raportului de activitate al Curtii Europene de Conturi. Patru dintre aceste 9 tari, (printre care si Romania), in care fondurile ESI au o pondere semnificativa in cheltuielile publice, risca sa ajunga in incapacitatea de a absorbi fondurile ce le-au fost alocate, mai precizeaza raportul. Conform datelor CEC, in Romania si alte trei state (Lituania, Bulgaria, Letonia), ponderea angajamentelor EFI restante depaseste mult pragul de ingrijorare, de 15%, fiind de peste 20%, scrie curs de guvernare.

FMI: Stabilitatea financiara globala s-a imbunatatit, dar riscurile raman. Redresarea economiei mondiale a intarit stabilitatea financiara globala, dar politica monetara relaxata si conditiile financiare in contextul inflatiei reduse sporesc riscurile pe termen mediu, a avertizat, miercuri, Fondul Monetar International (FMI), transmite Reuters. Conform raportului privind stabilitatea financiara globala al FMI, riscurile au trecut de la banci - care si-au intarit bilanturile - la pietele financiare, in urma majorarii preturilor la active si a reducerii volatilitatii. O ajustare prea rapida a politicilor monetare ar putea provoca turbulente pe pietele financiare si ar diminua progresele inregistrate in privinta tintelor de inflatie, in timp ce mentinerea prea indelungata a ratelor scazute ale dobanzilor ar putea cauza riscuri la adresa creditarii, avertizeaza FMI, anunta Capital.

Companiile din industrie, retail si hoteluri au crescut cel mai mult salariile in acest an - studiu PwC. Angajatorii din industrie, retail si hoteluri au crescut cel mai mult salariile in acest an, arata studiul salarial si de beneficii PayWell, realizat de PwC Romania. Lucratorii necalificati si cei care au calificare scazuta au avut parte de cele mai mari cresteri salariale in acest an, pe fondul majorarii salariului minim pe economie, iar cei din top management-ului companiilor au avut cele mai mici cresteri salariale, arata studiul PwC. Angajatorii din industrie, retail si hoteluri au crescut salariile mai mult decat isi planificasera initial. Companiile din industrie au majorat salariile cu 7,5% in 2017 fata de cele incasate in 2016, cu toata ca initial isi planificasera sa creasca salariile cu numai 5,6% in acest an. Angajatorii din domeniul hotelier au majorat salariile cu 7% in 2017 fata de cele oferite in 2016, iar cei din retail - cu 6,3% fata de cele incasate de angajati anul trecut, scrie Economica.net.