Peste 1 miliard de euro lunar: atat a ajuns deficitul comercial prin supraturarea consumului. Pe fondul celor mai reduse exporturi din ultimele sapte luni, deficitul comercial lunar a depasit din nou pragul de un miliard de euro in august 2017. Fata de luna anterioara, livrarile la extern s-au diminuat cu circa 300 de milioane euro si s-au dus sub reperul de 5 miliarde euro. Importurile au coborat si ele de putin sub valoarea de 6 miliarde euro, dar diminuarea a fost semnificativ mai mica ( circa 230 de milioane euro). Valoarea cumulata a minusului din schimburile comerciale cu exteriorul a avansat pana la aproape 7,9 milioane euro, ceea ce inseamna deja cam 4,3% din PIB-ul estimat pentru anul in curs, si se indreapta spre 12 miliarde euro la finele anului, adica aproximativ sase puncte procentuale si jumatate raportat la rezultatul economiei interne, spune curs de guvernare.

business reportFoto: YouTube

Aproape 3 sferturi din rulajul de pe bursa, realizat pe titlurile Bancii Transilvania. Brokerii mizeaza pe un rally, dupa preluarea Bancpost, care sa ajute indicele BET sa mai castige 2-3% pana la finalul anului. Intr-o sesiune bursiera cu o activitate de tranzactionare pe aproape toti emitentii de la Bursa de Valori Bucuresti, piata a fost acaparata de transferurile in valoare de 32,53 milioane lei pe actiunile Bancii Transilvania. Cotatia s-a apreciat, ca si cea a principalului indice. Dragos Mesaros, broker la SSIF Goldring, vede o inchidere de an pozitiva, sustinuta de rezultatele la 9 luni, care sunt asteptate a fi bune. Bursa romaneasca a fost aparent insensibila la disensiunile dintre premierul Mihai Tudose si conducerea principalului partid de guvernamant. Indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,16%, desi pe la jumatatea sesunii de tranzactionare a coborat sub referinta. "Cu toate scandalurile care sunt, ma mir ca a inchis pozitiv", a declarat pentru Profit.ro Dragos Mesaros, broker la Targu Mures pentru Goldring. El considera ca piata are suflu pentru un avans al indicelui reprezentativ BET pentru o inchidere pozitiva pana la finalul anului, in zona de 8.200-8.300 de puncte, ceea ce ar insemna o crestere de 2-3%, fata de inchiderea de astazi de la 8.022,51 puncte, informeaza profit.ro.

CAR-ul, mai bun decat orice banca: ofera 5% dobanda pentru economii si nu percepe impozit sau comision. Casele de Ajutor Reciproc, alternativa ceausista a traditionalului CEC, s-au modernizat in ultimii 27 de ani, s-au constituit in asociatii si au facut parteneriate internationale si au ajuns sa ofere dobanzi si de 5% pe an pentru economiile proprii si credite pana la cinci ani. Conform Codului Fiscal, economiile membrilor inscrisi in CAR-uri nu sunt supuse nici unui fel de impozitare sau comisioane de tipul celor percepute de banci. Dobanzile la banci sunt de la 0,01 la 1,25% pe an. CAR-urile functioneaza pe teritoriul Romaniei in baza mai multor legi: 122 legea CAR, OG 26 pentru functionarea organizatiilor non-guvernamentale si legea 93 privind functionearea IFN-urilor, conform declaratiilor lui Florin Simion, director executiv al Federatiei Caselor de Ajutor Reciproc (FEDCAR), spune economica.net.

Senatul a adoptat majorarea accizei la combustibil. Proiectul de lege privind aprobarea OG 25/2017 pentru modificarea Codului fiscal, prin care acciza la combustibil a fost majorata, a fost adoptat marti de Senat, in calitate de prima camera sesizata, in forma Guvernului. Potrivit actului normativ, nivelul accizelor pentru benzina si motorina se majoreaza de la 15 septembrie si de la 1 octombrie, cu cate 0,16 lei pe litrul de combustibil. Plenul Senatului a respins raportul cu amendamente al Comisiei de buget-finante, prin care majorarea accizei fusese eliminata. Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a precizat in plen ca Ministerul Finantelor Publice nu sustine amendamentele adoptate in comisia de specialitate, conform capital.

Sistemul "TVA definitiv": Noile norme UE pentru cresterea rezistentei la frauda. Consiliul pentru Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) a dezbatut marti o propunere a Comisiei Europene privind normele pentru "un sistem de TVA definitiv, pentru ca acesta sa devina mai simplu, rezistent la frauda si favorabil intreprinderilor", potrivit unui comunicat al ECOFIN. Pachetul Sistemului de TVA definitiv dezbatut de ECOFIN contine mai multe noutati tehnice, in ideea aplicarii celor patru principii in baza carora sa functioneze in viitor "o zona unica europeana" in materia taxei pe valoare adaugata. Cele patru principii au fost prezentate de comisarul european Pierre Moscovici saptamana trecuta, sustine curs de guvernare.

Vanzarile IKEA Group au crescut cu 3,8% in ultimul an si au depasit 34 de miliarde de euro. IKEA Group - cel mai mare retailer din sistemul de franciza IKEA, format din INGKA Holding B.V. si entitatile sale controlate - a raportat vanzari totale de 34,1 miliarde de euro pentru anul financiar 2017 (1 septembrie 2016 - 31 august 2017), potrivit bilantului publicat de grup. Comparativ, in anul fiscal 2016, vanzarile totale ale IKEA Group au ajuns la 32,9 miliarde de euro, astfel ca, ajustate la impactul cursului valutar, vanzarile din segmentul de retail ale IKEA Group au crescut cu 3,8% in anul financiar 2017. IKEA Group detine si opereaza 355 de magazine IKEA in 29 de tari, unde lucreaza aproape 149.000 de angajati. Numarul total de vizite inregistrate anul trecut este de circa 817 milioane, la care se adauga cele 2,1 miliarde de vizite pe site-ul IKEA. "Vom folosi situatia noastra financiara stabila pentru a investi cu scopul de a intampina si mai bine nevoile clientilor nostri" a declarat Jesper Brodin, presedinte si CEO al IKEA Group (INGKA Holding B.V.), din 1 septembrie 2017. Un exemplu in acest sens este achizitia TaskRabbit de catre IKEA Group. TaskRabbit este o platforma de servicii la cerere, care ofera clientilor servicii mai flexibile si mai accesibile, potrivit newmoney.