Anul viitor implinim 100 de ani. Dar cine suntem noi, romanii, de fapt? Suntem tanarul care umbla prin scoli si viseaza sa plece din tara? Suntem batrana ignorata de societate care isi vinde lucrurile vechi la coltul strazii ca sa mai completeze pensia? Suntem tinerii parinti care lucreaza in corporatie si nu ajung sa-si mai vada copiii crescuti de bone? Suntem barbatul in criza varstei de mijloc care nu-si mai poate sustine familia si isi pierde respectul de sine? Suntem politicianul corupt care trage sa mai castige ceva inainte sa piarda alegerile? Suntem profesoara care isi inspira elevii, dar e pe cale sa fie data afara de director pentru ca e mai populara decat el? Suntem artistul care crede in talentul lui, dar nu are din ce sa traiasca fiindca ”cu arta nu faci bani?” Suntem copiii din cartierul sarac pe care nu-i trimite nimeni la scoala si care - daca ajung acolo - nu au ce sa manance in pauza? Suntem mama care munceste in strainatate ca sa trimita bani acasa copiilor care cresc in lipsa ei? Suntem refugiatii care si-au gasit aici linistea, desi nu-si pot face acte legale?

PITB Foto: webPR.ro

Suntem toti acestia si inca mult mai multi. Cu siguranta nu suntem deloc la fel, dar asta nu inseamna ca nu putem fi impreuna. Proiectul Romania 100. Povesti adevarate spuse pe viu isi propune sa arhiveze povesti ale oamenilor obisnuiti din Romania, spuse live chiar de ei, si capabile sa-i inspire si pe altii. La Romania 100, oameni din toate categoriile sociale, etnice, de varsta si de gen care traiesc in Romania povestesc live o intamplare care le-a schimbat viata.

Fiecare poveste e adevarata si fiecare voce care o spune este autentica, deci spectacolele se plaseaza intre documentar si teatru. Rezulta o imagine a Romaniei, asa cum arata ea astazi, dupa 100 de ani de existenta. Un puzzle complex, profund emotionant, capabil sa-i inspire si pe altii, o arhiva vie. Arta povestirii redevine instrument de cunoastere si de invatare a tolerantei.

Concept si curatoriere: Cristina Modreanu/ Echipa: Florentina Bratfanof (casting), Maria Draghici (video), Peter Kerek (regie), Paul Dunca (MC), Ioana Gontea (PR si documentare), Adi Bulboaca (foto).

Proiectul Romania 100 este produs de Asociatia Romana pentru Promovarea Artelor Spectacolului, in parteneriat cu Teatrul National Radiofonic

Romania 100 este un proiect cultural finantat in cadrul Programului cultural Bucuresti Oras participativ.