Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat, vineri, artizanilor Campaniei Internationale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), anunta AFP. Potrivit Comitetului Nobel, premiul reprezinta o recunoastere a muncii de a atrage atentia asupra consecintelor umanitare catastrofale ale oricarei utilizari a armelor nucleare. "Puterile nucleare trebuie sa inceapa negocieri serioase pentru a elimina armele nucleare", arata Comitetul Nobel.

HotNews.roFoto: Hotnews

Campania Internationala pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) este un grup care promoveaza la nivel global aderarea si aplicarea integrala a Tratatului de interzicere a armelor nucleare. Campania a fost lansata in anul 2007 si numara in prezent 468 de organizatii partenere in 101 tari.

Beatrice Fihn, lidera Campaniei Internationale pentru Abolirea Armelor Nucleare, s-a declarat "incantata", dupa anuntul Comitetului Nobel, potrivit Reuters.

La randul sau, purtatorul de cuvant al ICAN a declarat ca premiul reprezinta o recunoastere a muncii din ultimii ani a Campaniei, in special a muncii legate de "Hibakusha", cum sunt numiti supravietuitorii bombardamentelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki, din anul 1945.

Site-ul ICAN a devenit inaccesibil vineri la pranz, dupa anuntul Comitetului Nobel.

Artizanii eforturilor pentru eliminarea armelor nucleare si neproliferarea acestora erau considerati favoriti de catre experti, inaintea decernarii premiului.

Premiul pentru Pace este, in mod traditional, cel mai asteptat dintre Premiile Nobel.

318 candidaturi au fost inregistrate in acest an - parlamentari si ministri din numeroase tari, fosti laureati si numerosi profesori universitari. Lista completa a candidatilor este secreta, traditie care se respecta de peste 50 de ani.

In anul 2016, castigatorul Premierului Nobel pentru Pace a fost presedintele columbian Juan Manuel Santos, recompensat pentru contributia sa la restabilirea pacii intr-o tara ravasita de un conflict vechi de peste jumatate de secol.