Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a anuntat marti seara, la Antena 3, ca a fost informat de partea americana ca in data de 20 octombrie se va primi acceptanta pentru achizitionarea sistemului american de rachete antiaeriene Patriot. Acesta a mai spus ca Romania ar putea incheia anul cu o crestere economica de 6% sau peste.

Mihai FiforFoto: Agerpres

Fifor a precizat ca a primit acest mesaj chiar azi iar partea romana poate "trece cu legea prin Parlament foarte repede".

Ministrul Apararii a adaugat ca in aceasta dimineata a avut o intalnire cu reprezentantii General Dynamics de la care Romania vrea sa cumpere transportoarele blindate 8x8 Piranha 5.

In acest context, Mihai Fifor a sustinut ca Romania va cheltui "fara niciun fel de problema" procentul de 2% din PIB pentru Aparare, asa cum s-a angajat in fata NATO.

Fifor a mai spus la Antena 3 ca Romania va inchide anul 2017 cu o crestere economica de "6% sau peste 6%".

"Toate estimarile noastre arata" acest lucru, a spus ministrul Apararii, care a argumentat ca este de "rea credinta" sa sustii ca aceasta crestere este "bazata numai pe consum".

Pe 12 iulie Defense Security Cooperation Agency a anuntat ca Guvernul Romaniei a solicitat vanzarea a sapte sisteme Patriot, in solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicatii, instrumente si echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentatie tehnica, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic si logistic, valoarea totala a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fara sa exista acorduri pentru off-set.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, si Lockheed-Martin din Dallas, Texas.

Conform planului de inzestrare intocmit de catre MApN si aprobat in Parlament in primavara acestui an, Romania va cheltui peste 6 miliarde de euro pentru sisteme de aparare antiaeriana - circa 4 miliarde de euro pentru sisteme de rachete sol-aer cu bataie lunga - 7 baterii pentru Fortele Terestre si cele Aeriene, dar si 2,1 miliarde de euro pentru sisteme antiaeriene pe raza scurta (SHORAD) si foarte scurta (VSHORAD).

La sfarsitul lunii septembrie, Mihai Fifor anunta ca americanii de la General Dynamics, care detin producatorul de transportoare blindate Mowag, vor fabrica la Uzina Mecanica Bucuresti transportorul blindat 8X8 Piranha 5. Statul roman va achiztiona 227 de astfel de transportoare, iar primele 30 vor fi fabricate mai intai in Elvetia,