Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a declarat, duminica seara, ca "In aceasta zi de speranta si suferinta, cetatenii Cataloniei si-au castigat dreptul de a avea un stat independent, sub forma unei republici" , el adaugand ca va trimite, in urmatoarele zile, Parlamentului Cataloniei, rezultatele inregistrate la referendumul de duminica, "pentru a actiona in conformitate cu rezultatele referendumului", relateaza Reuters.

Legea referendumului prevede o declaratie unilaterala de independenta a Parlamentului regional din Catalonia, daca majoritatea voturilor va fi in favoarea desprinderii de Spania.

Rezultatele preliminare indica o majoritate covarsitoare de catalani care au votat pentru independenta dupa un referendum marcat de violente si declarat ilegal de catre Madrid.

Regiunea Catalonia nu a reusit sa organizeze, duminica, referendumul pentru independenta, afirmase anterior premierul spaniol Mariano Rajoi, care le-a multumit fortelor de ordine pentru faptul ca "au respectat legea si si-au facut treaba", dupa ce 761 de oameni au fost raniti intre ciocnirile dintre politie si participantii la votul pentru independenta Cataloniei.

Declaratiile lui Rajoi au venit, duminica seara, intr-un moment in care mii de protestatari au ocupat Plaza del Sol din Madrid si cer demisia premierului: "Pleaca, Rajoy. Noi suntem anti-fascisti!".