In weekend incepe festivalul Anim'est, unde vezi desene horror, animatii psihedelice sau romantice & ludice. La Cluj e festivalul de muzica electronica Delahoya. Ai o gramada de piese contemporane de teatru sambata si duminica, de-alea cool, de Matei Visniec sau Iosif Brodsky. La Muzeul Taranului e conferinta despre "Viata din Uzinele 23 august". Doua chef-uri ai: unul la Clejani, cu Taraf, altul kitschos in Bucuresti, desigur, la Muzeul Kitschului. Ai si o petrecere de hipsteri pe acoperis, unde se poarta tag-uri cu numele, ca sa socializezi mai deplin. Daca esti genul elitist si sentimental, mergi la Seara de poezie persana. Daca esti competitiv, du-te la Campionatul Berii. Tot in weekend se cauta cel mai murdar zid din Bucuresti, pentru ca grafferul Moose sa-l picteze cu sfintenie. Vezi si recomandari de lectura de la Pavelescu si Baciu. Da-ne de veste pe unde mergi. C-o poza, c-un comentariu pe Facebook.

Animest 2017 Foto: Anim'est

Adjunctul Arhivelor Nationale, Alina Pavelescu, in zilele astea de libertate va conferentia la Mogosoaia despre Martha Bibescu, va citi Viorica Raduta-Oras inchis si va asculta Jezebel la Teatrul Elisabeta. Umbla libera prin oras. Fara plan. Doar duminica.

Bogdan Baciu - coordonator management&vanzari Librariile Humanitas"sufera" dupa Enescu Festival weekend-ul asta. De aceea, paleativele lui sunt lectura si ceaiul. CITESTE RECOMANDARILE LUI DE LECTURA!

Bogdan Baciu: "Ce mai poti face in singurul weekend din septembrie lasat fara magia Festivalului Enescu, cand in ultimele 3 saptamani si 4 weekenduri a fost despre muzica clasica, mari orchestre si mari solisti? Odihna, relaxare, poate sport? Dar oare nu tocmai relaxare si timp liber petrecut intr-un mediu placut, prin cultivarea pasiunii pentru muzica au insemnat aceste zile de festival? Daca mai socotim si cei peste 15 kilometri facuti intre Ateneu si Sala Palatului pe tot parcursul evenimentului, plus cei cativa extra pana la parcarea atat de vanata in zona, nici sportul nu mai e asa prioritar.

Socializare? O idee buna, reluarea legaturilor cu prietenii care nu inteleg de ce ai fost la un concert trei saptamani la rand. Dupa ce termini de laudat amploarea evenimentului, nu ai decat sa treci la povesti mai pitoresti: cate telefoane au sunat in timpul concertelor (un coleg numarase peste 20), cum o doamna care voia musai sa intre in Sala Palatului, desi a intarziat 25 de minute, a fost linistita doar de Politie, insistand totusi pana atunci sa zgarie geamurile cu un inel (pe principiul, daca nu aude ea orchestra, sa o auda orchestra pe ea); interesante au mai fost si discutiile cu vizitatorii standului cu muzica: o doamna a presimtit ca nu o sa-l vada pe Kaufmann nici anul acesta (anulase si la New York, unde a mers special pentru el) - "v-am zis eu ca o sa anuleze!", un domn incerca sa ne convinga ca e imposibil ca un box cu 10 CD-uri sa fie 40 de lei, iar un preot a fost indignat ca nu avem CD-uri cu orchestra Germaniei (nefiind multumit nici de Berliner si nici de Munchner).

Asadar, weekendul acesta recomand un ceai bine infuzat in cafenelele de la Humanitas Cismigiu sau Kretzulescu (daca sunteti si fumatori, terasa Kretzulescu e marea castigatoare). Vremea se anunta insorita, dar cat de insorita puteti afla de la specialistii care participa la Bucharest Science Festival - programul complet aici.

Dintre toate evenimentele de stiinta, va recomand conferinta Educatia stiintifica in perspectiva profilului psihologic al romanilor cu Prof. Dr. Daniel David de la Humanitas Cismigiu - sambata, 30 septembrie, de la ora 17.00 si atelierele pentru cei mici tot de sambata, de la ora 10.30. Pentru cei care au insa pe noptiera una dintre cartile momentului, nu mai e nevoie de alt ingredient pentru un weekend reusit.

In topul vanzarilor in luna septembrie se afla cartile - Sapiens. Scurta istorie a omenirii - Yuval Noah Harari - Editura Polirom (dupa ce o terminati, va recomand vol 2, Homo Deus, inca netradus), o carte care ar constitui o materie perfecta in liceu pentru un optional intitulat Cine suntem?. Istoria Basarabiei - Ion Nistor si Cultura Japoneza - Paul Varley de la Editura Humanitas, pentru pasionatii de istorie, sau dintre noile romane: Logodnica - Doina Rusti, O mie de femei albe - Jim Fergus sau Celalalt pe care il adoram - Catherine Cusset - autoarea tocmai ce a fost la Bucuresti, iar cartea se gaseste cu autograf la libraria Humanitas de la Cismigiu.

Pentru cei care au citit deja toate aceste carti, vin cu o recomandare in engleza (primita la festival, de la cunoscatori, desigur), o carte anonima, despre viata amoroasa a unui englez din perioada victoriana. Avand initial 11 volume, 4000 de pagini si peste un milion de cuvinte, a fost publicata fara a fi cenzurata pentru prima data in 1966, dupa ce in anii 30, un editor a fost arestat pentru publicarea cartii, aceasta supravietuind in doar cateva exemplare. My Secret life - by Walter (pdf)- Nu stiu daca intamplarile sunt reale sau fictiune, cine este autorul si cine s-ar incumeta la o asemenea traducere in limba romana, dar e cu siguranta o fapta demna de toata lauda aceasta carte, la fel de monumentala ca mobilizarea de la Festivalul George Enescu, ce revine printre noi peste doi ani (si nu, George Enescu nu da autografe la standul Humanitas, ar trebui facut un afis).

PS: daca locuiti in zona Pantelimon - Obor si ati gasit un box The Chopin collection - Arthur Rubinstein, va rog sa-l ascultati si sa-l iubiti. A fost solicitat de un client de la Sala Palatului fiind pe stoc la Ateneu, iar eu m-am oferit sa-l duc, doar ca dupa un concert de la miezul noptii, incheiat cu autografe, deci pe la ora 2 noaptea. A ajuns neinspirat pe plafonul masinii si uitat acolo (nu gaseam cheile in geanta). Desi s-a tot rostogolit zgomotos pe plafon, a fost complet ignorat de soferi in trafic, apoi la vreo curba, a plecat spre locuri mai atente cu muzica clasica."

Tu ce faci in weekend? Uite, cateva idei:

24 ¬ 30 septembrie CAUTAM CEL MAI MURDAR ZID DIN BUCURESTI

Trebuie sa postezi o fotografie a unui zid murdar pe pagina de Facebook a evenimentului, insotita de adresa locului unde se afla, si celebrul artist britanic Moose sa il curete prin reverse graffiti. Cine e Moose si ce minuni face el cu periuta de dinti? Nu vopseste, ci sterge; nu murdareste, ci curata; nu vandalizeaza, ci lasa locul asa cum a fost la inceput. Ce iese din peria lui incanta oamenii si jeneaza autoritatile. Ca orice arta, si asta s-a nascut dintr-o forma de protest. Legenda spune ca Moose ar fi descoperit-o spaland vasele(!), el zice, insa, ca i-a venit ideea vazand inscriptiile pe care oamenii le fac cu degetul pe geamurile murdare ale trenurilor. In esenta ce face Moose a facut fiecare dintre noi macar o data in viata: a scris cu degetul in jegul de pe geamul masinii sau de pe capota ¬spala-ma¬ sau ceva despre mamele altora..., a trasat declaratii de amor pe oglinda aburita din baie, a spalat budele cu periuta de dinti in armata.

28 septembrie VIATA SOCIALA, ECONOMICA SI POLITICA IN UZINELE 23 AUGUST

Conferinta ¬Caracterul vietii sociale, economice si politice in Uzinele 23 August in perioada anilor '80¬ se desfasoara la Muzeul Taranului in weekend. Mergeti sa vedeti cum erau Uzinele 23 August, un micro-univers al perioadei socialiste. Cum au trait protagonistii acestei micro-societati concentrate in uzina, muncitori, maistri, ingineri, tehnicieni, economisti, cercetatori si administratori experienta muncii la Uzinele 23 August, in raport cu idealurile enuntate de partid? Prin interviuri, dar si prin imagini si documente din epoca, la eveniment se exploreaza viata in camine, apartamentele repartizate, naveta, petrecerea timpului liber, participarea la defilari, munca voluntara, proiectiile si implicatiile calcularii si realizarii planurilor cincinale, sedintele de partid, vizitele oficialilor, efectele crizei economice asupra muncii, relatiilor si consumului, raportul masculin¬feminin.

28 septembrie PETRECERE DE SOCIALIZARE PE ACOPERIS

Hipsteri pe bloc. In tinute smart casual sau in cele de birou. Distractie cool.

28 septembrie 112 - BEZNA TEATRU

O piesa de teatru, o co-productie intre BEZNA Theatre si Asociatia ADO in parteneriat cu MACAZ Bar Teatru Coop. Un apartament. Bucuresti. 2017. O femeie isi gaseste pisica decapitata. Usa nu este fortata. Geamurile nu sunt sparte. Femeia e convinsa ca fostul ei prieten este responsabil. Nimeni nu o crede. In Romania, sute de femei mor anual ucise de fostii sau actualii lor parteneri. Echipa spectacolului 112 isi propune sa afle de ce.

29 septembrie ¬ 1 octombrie DELAHOYA, CLUJ

Delahoya este cel mai vechi festival de muzica electronica din Romania. E la Cluj. Din ¬97. Cu DJ, trupe si multimi de oameni in miscare browniana pe beat-uri electro.

29 septembrie ¬ 8 octombrie ANIMATII PE BANDA RULANDA LA ANIM¬EST

Revine si anul acesta cu cea de-a 12-a editie. Anim¬est - cel mai dinamic festival de film din capitala si singurul care te baga-n filme animate. De la horror-uri, la trip-uri suprareale pana la desene dupa benzile desenate, du-te sa vezi cum arata lumea prin lentilele ludice ale animatiei.

29 septembrie CAMPIONATUL BERII

Participarea la campionatul berii costa: 20 RON / membru. Se fac echipe de bautori de bere profesionisti. E heirupism!

30 septembrie VARA FEMEILOR PARASITE

Hai sambata la o intalnire cu Elena, Lilla, barbatii si demonii din capul genialei doamne Ferrante. La clubul de carte. Ferrante a facut fenomen din propria nostalgie napoletana cu bestsellerul ¬Prietena mea geniala¬.

30 septembrie BAIRAM LA CLEJANI

Dupa ce a cantat o viata intreaga la nunti si botezuri, apoi pe scene din Europa cu Taraf de Haidouks, iar anul trecut la festivaluri si in baruri din America, ¬Tagoi¬ (Marin Sandu) da o mare petrecere in curtea lui din Clejani. El o sa cante cu gura si acordeonul cele mai frumoase melodii batranesti impreuna cu alti lautari, iar baietii lui o sa cante manele live cu formatia. Nepotul de sase ani o sa bage la orga si o hora, dar si o manea, ca le stie deja pe amandoua. Pe langa muzica, o sa poti sa te-nfrupti cu mici si legume la gratar si sa-ti clatesti ochii cu o expozitie foto cu familia Sandu si o proiectie video cu aventurile lui Tagoi din America.

30 septembrie CHEF LA MUZEUL KITSCHULUI

Hai cu gasca la bairam, ca pe vremuri! La chef se va recrea atmosfera petrecerilor de apartament sambata seara, de la ora 22:00, la muzeul kitschului. Mancare si bautura de bairam, muzica la casetofon, bluzuri dupa miezul noptii, 100 lei/persoana.

1 octombrie PIESA ¬MIRACOLUL DE LA CLUJ¬

Spectacolul ¬Miracolul de la Cluj¬ pleaca de la scandalul mediatic legat de schema piramidala CARITAS si marturiile persoanelor direct implicate in aceasta poveste. Plasand totul in sfera posibilului si a miracolului, spectacolul aduce in scena povestea jocului Caritas si a fenomenului care a luat amploare in jurul acestuia in anii '90. Treptat e dezvaluita dimensiunea politica si sociala care a stat in spatele acestui circuit, fara de care nu ar fi putut ajunge la asemenea proportii.

1 octombrie MAI INCET DECAT TACEREA ¬ SEARA DE MUZICA SI POEZIE PERSANA

Fara nicio indoiala, nicio alta forma de arta nu este atat de iubita precum poezia, in Iran. Se poate spune ca ea este arta rockstar culturii iraniene. Ascultati muzica persana si lecturi din poezii scrise de Baba Taher, Omar Khayyam, Saadi, Rumi, Sabestari si Hafez, reunite in colectia Poeme Persane.