Meteorologii estimeaza pentru urmatoarele trei luni o vreme ce se va incadra, in general, in limitele normale ale perioadei din punctul de vedere al temperaturilor, in timp ce precipitatiile se anunta excedentare, arata prognoza pentru perioada octombrie - decembrie 2017, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie, scrie Agerpres.

In octombrie, temperatura medie va avea valori peste normalul climatologic al perioadei, in sud, sud-est si local in vest, dar si apropiate de normal in restul tarii. Masuratorile de specialitate releva o medie multianuala lunara pentru a doua luna de toamna de 9,6 grade Celsius, fiind luati in calcul parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de pana la 14 grade Celsius in Dobrogea, de pana la 13 grade in Banat, respectiv de pana la 12 grade in Oltenia, Muntenia si Moldova.

Precipitatiile totale vor fi, in general, apropiate de mediile multianuale, cu exceptia regiunilor centrale, vestice si estice, unde local acestea vor avea o tendinta spre excedent. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna octombrie este stabilita la 43,5 litri/metrul patrat. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Oltenia (pana la 70 l/mp) si Maramures (pana la 68 l/mp), iar cele mai scazute in Dobrogea si Moldova (pana la 41 l/mp).

In noiembrie, meteorologii estimeaza temperaturi medii ce se vor situa peste normalul climatologic in sud, sud-est si local in vest, si vor fi apropiate de normal in restul regiunilor. In conditiile in care media multianuala a lunii este de 3,8 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei si Transilvaniei (intre zero si 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 8 grade Celsius, se vor consemna in Dobrogea.

Cantitatile totale de precipitatii se vor situa, in general, in limite normale in cea mai mare parte a teritoriului. Acestea pot fi excedentare in regiunile centrale, adica peste norma stabilita la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Oltenia (pana la 81 l/mp), Maramures (pana la 77 l/mp) si Crisana (pana la 63 l/mp). La polul opus se afla Moldova, cu cantitati de apa cuprinse intre 23 si 36 l/mp.

In luna decembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse in limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin masuratori de specialitate, la -0,8 grade Celsius, in majoritatea regiunilor, local mai ridicate decat acestea in sud-estul tarii. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre -5 si zero grade Celsius, in Moldova si Transilvania, respectiv intre zero si trei grade Celsius, in Dobrogea.

Precipitatiile totale vor fi local excedentare in regiunile centrale si sudice, si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului. Masuratorile de specialitate au stabilit o norma medie lunara a precipitatiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, conform ANM. In zona Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 92 l/mp, in Oltenia la 87 l/mp, in Banat si Crisana (pana la 70 l/mp), iar in Dobrogea si Moldova, cel mult 40 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.