Un sfert din adolescente si o treime din adolescenti sufera de depresie pana la varsta de 14 ani, potrivit unui studiu demarat de Universitatea din Liverpool si Universitatea din Londra, expertii spunand ca ne aflam intr-un punct de criza, scrieIFL Science.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Acest studiu, realizat pe mii de copii, ne ofera cea mai convingatoare dovada despre dezvoltarea bolilor mintale in cadrul copiilor din Regatul Unit”, a explicat Anna Feuchtwang, manager executiv al Biroului National pentru Copii.

“Cu un sfert dintre fetele de 14 ani aratand semne de depresie, este extrem de clar ca aceasta problema atinge un punct de criza”, a mai adaugat aceasta.

Unii au sugerat ca retelele sociale are o parte din vina, completand presiunea pe care multe fete o simt in timpul adolescentei.

“Stim ca adolescentele se lovesc de o varietate de presiuni, incluzand stresul la scoala, problemele de imagine, comportamentele ostile si cea creata de retelele sociale”, a declarat Marc Bush, manager al organizatiei caritabile “Young Minds”.

O alta descoperire socanta a fost discrepanta intre realitate si ceea ce spuneau parintii despre starile copiilor. In timp ce 25% dintre fete si 9% dintre baieti au descris simptome prezente ale depresiei, parintii au recunoscut aceste simptome in 18% din cazuri la fete si in 12% din cazuri la baieti.

Cercetatorii au notat doua cauze care favorizeaza aparitia depresiei in randul adolescentilor: etnia si venitul.

Perioada adolescentei este una cruciala pentru dezvoltarea mintala a unei persoane, au notat autorii studiului. „Jumatate dintre cazurile de boli mintale ale adultilor incep inca de la varsta de 14 ani, ceea ce inseamna ca preventia si sustinerea timpurie a copilului sunt vitale”.