Mancaruri gatite dupa o carte de retete din 1680 vor fi principalul punct de atractie al primei editii a "Zilelor bucatariei medievale", eveniment care se desfasoara vineri si sambata in Cetatea Fagaras. "Fagarasenii si turistii aflati in zona vor afla mai multe lucruri despre gastronomia din secolul al XVII-lea, prin intermediul preparatelor care vor fi gatite dupa o carte din anul 1680. Scrierea acestei carti a inceput in iarna anului 1680, in Cetatea Fagarasului, si a fost terminata in toamna aceluiasi an, la curtea de la Iernut, potrivit Agerpres.

Principesa Transilvaniei, Anna Bornemisza, stapana Cetatii Fagarasului intre 1663-1688, ne sfatuieste la inceputul cartii ca 'prima data sa cautam hrana pentru suflet si numai dupa aceea Dumnezeu ne da si corpului'. Noi am tradus cateva feluri de mancare - supe, mancaruri de baza, dulciuri, care vor fi gatite la prima editie a Zilelor Bucatariei Medievale. In acea perioada cand a fost scrisa cartea, varza, sfecla rosie, pireul de mere care il inlocuia pe cel de cartofi - care pe atunci nu existau, erau legumele folosite la gatit, iar sofranul si piperul - condimentele de baza ale bucatariei medievale", a declarat pentru AGERPRES managerul Cetatii Fagaras, Elena Bejenaru.

Cina demonstrativa unde se vor prepara meniurile medievale va fi organizata vineri seara, incepand cu ora 19.00, in Crama Cetatii, unde bucatari priceputi vor gati in fata celor prezenti supa de pastrav, carnat de clapon (cocos), un preparat dintr-o specie de taur cu sos de paine, migdale si cartofi copti muiati in untura si altele preparate. Unul din deserturi va fi orez in lapte prajit in unt, cu sos de fructe de padure.

De asemenea, in fata portii de intrare in cetate va fi amenajat un cort unde, pe parcursul celor doua zile, toti cei interesati de eveniment vor putea servi atat preparate medievale, cat si traditionale din zona Fagarasului. Concertele si muzica medievala si printi si printese in tinute specifice evului mediu vor intregi programul manifestarilor, care se desfasoara in intervalul orar 12.00-23.00, potrivit sursei citate.