Antrenorul Cosmin Contra, care a ajuns la un acord cu FRF pentru preluarea echipei nationale a Romaniei, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca numirea sa este "un vis devenit realitate", dar in acelasi timp a recunoscut ca "stie in ce se baga", precizand ca asteapta critici pentru ca vor fi pareri impotriva lui indiferent de alegerile pe care le va face, informeaza Agerpres.

Cosmin ContraFoto: fcdinamo.ro

"Pentru mine e un vis care devine realitate si nu am vrut sa dau cu piciorul acestei oportunitati. Presiunea la nationala va fi mai mare decat la Dinamo. Stiu ca nu voi fi iubit de toata lumea si ca vor fi pareri impotriva mea indiferent de alegerile pe care le voi face. Stiu ca sunt 20 de milioane de antrenori care isi pot da cu parerea. Dar promit la nationala dedicatie, munca si sper sa fiu cat mai inspirat in alegerile pe care le voi face pentru ca eu asta cred ca trebuie sa aiba un antrenor la echipa nationala. Vreau sa readuc jucatorilor placerea de a veni la echipa nationala si de a da totul pentru culorile tarii. Stiu ce inseamna echipa nationala si sper sa le dau si lor acest sentiment. Daca e sa luam fostii selectioneri ai Romaniei, Iordanescu, Piturca... au inceput in jurul varstei de 42 de ani, Hagi a inceput la 36. Eu am 42 de ani. Nu am 15 ani de antrenorat, poate asta e lucrul care imi lipseste, dar am multe altele pe care un antrenor cu experienta nu le mai are. Faptul ca vin de pe banca lui Dinamo... ce sa spun, inseamna ca federatia a apreciat ce am facut eu la Dinamo. Orice calificare este o provocare pentru orice antrenor al echipei nationale", a spus Contra.

Se va face pace intre "Generatia de aur" si actuala conducere a FRF?

"Nu stiu, eu sunt antrenor. Nu sunt politician, iar eu voi antrena echipa nationala a Romaniei. E foarte dificil ca toata lumea sa fie de acord cu numirea mea, dar stiu in ce ma bag, sunt pregatit sa primesc critici. Deja apar in presa articole prin care se incearca sa fiu discreditat, stiu ce am muncit pana acum, nimeni nu mi-a facut nimic cadou in viata. Muncesc sa devin din ce in ce mai bun si sunt puternic. Sper sa am rezultate si sa inchid multe guri. Dar am primit felicitari si de la antrenori care puteau fi la echipa nationala. Eu nu am fost primul contactat, au fost mai multi, dar pana la urma eu am ajuns sa fiu antrenorul nationalei. E o mare onoare pentru mine si sper sa nu dezamagesc".

Contra nu a dorit sa spuna daca salariul pe care il va avea la echipa nationala este la fel de mare precum cel al precedesorului sau, Christoph Daum: "Prefer sa nu divulg aceasta informatie. Eu daca am ajuns la o intelegere inseamna ca sunt multumit cu ceea ce am negociat si nimic mai mult. Restul lucrurilor nu ma intereseaza".

A renuntat la contractul cu Dinamo chiar daca nu este inca oficial selectionerul Romaniei

"Ieri am avut o intalnire cu presedintele federatiei, am stat foarte multe ore si am discutat, iar la final am ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste numirea mea la echipa nationala. In acel moment am sunat conducerea clubului Dinamo si am hotarat impreuna, avand in vedere acest acord de principiu, ca e mai bine ca eu sa las fraiele echipei pentru acest meci staff-ului meu. O data ce am ajuns la un acord cu FRF am zis ca e mai bine sa ii las pe jucatori sa se gandeasca exclusiv la meciurile de miercuri si duminica. Eu risc un pic aceasta despartire de Dinamo, pentru ca pana nu voi fi validat de Comitetul Executiv nu voi fi oficial antrenorul nimanui. Astept Comitetul Executiv... sper sa fiu numit oficial, daca nu, voi ramane... Eu mi-am asumat acest risc si sper ca jucatorii sa inteleaga pentru ca eu chiar le-am cerut sa incerce sa castige si pentru mine meciul de miercuri cu Chiajna", a afirmat el.

Nu va achita clauza de reziliere a contractului cu Dinamo

"Multumesc conducerii clubului pentru sprijin si pentru ca mi-au dat sansa imi indeplinesc un vis, acela de a deveni selectionerul echipei nationale a Romaniei. Le multumesc jucatorilor, pentru ca fara ei nu as fi ajuns in situatia de fata. La fel si suporterilor dinamovisti pentru modul in care au fost alaturi de echipa cat timp am fost eu la Dinamo. Domnul Negoita (n.r. - actionarul FC Dinamo, Ionut Negoita) a inteles ca imi doresc foarte mult sa ajung la nationala si nu s-a mai vorbit niciun moment despre clauza de reziliere din contractul meu. A fost dispus sa ma lase la echipa nationala, iar acum, de vineri incolo, cand voi fi numit oficial de Comitetul Executiv, voi munci zi de zi pentru a duce nationala sa fie acolo unde trebuie sa fie. Dimineata am fost si la baieti. Pentru ca e un moment greu al echipei, venim dupa o infrangere si un egal in deplasare. Dar in perioada urmatoare Dinamo va reveni unde ii e locul, adica in primele 3-4 echipe ale Romaniei. Si sunt convins ca se va lupta pentru accederea in play-off si pentru castigarea unui trofeu anul acesta", a precizat tehnicianul.

La 11 septembrie, Comisia Tehnica a Federatiei Romane de Fotbal a propus conducerii FRF rezilierea contractului selectionerului echipei nationale a Romaniei, Christoph Daum, ca urmare a ratarii calificarii la Cupa Mondiala din 2018.

Ulterior, la 14 septembrie, conducerea Federatiei Romane de Fotbal a ajuns la un acord privind incetarea relatiilor contractuale cu selectionerul Romaniei, Christoph Daum, inaintea ultimelor doua partide din preliminariile CM 2018, cu Kazahstan si Danemarca.

Germanul Christoph Daum (63 de ani), primul selectioner strain al reprezentativei Romaniei, a fost instalat in luna iulie a anului 2016, iar contractul era valabil pana la sfarsitul acestui an. Oficialii Federatiei Romane de Fotbal au avut o lista cu posibili inlocuitori ai lui Christoph Daum printre care s-au aflat Dan Petrescu, Cosmin Contra, Mircea Rednic, Gheorghe Hagi, Cosmin Olaroiu, Victor Piturca si Ladislau Boloni.

FRF a negociat cu antrenorul formatiei CFR Cluj, Dan Petrescu, dar cele doua parti nu au ajuns la un acord.Ulterior, postul de selectioner i-a fost propus tehnicianului echipei Dinamo, Cosmin Contra, care a acceptat. La 17 septembrie, Contra si conducerea federatiei au ajuns la un acord de principiu in ceea ce priveste detaliile contractuale. Numirea lui Cosmin Contra si contractul acestuia urmeaza a fi supuse spre aprobare Comitetului Executiv al Federatiei Romane de Fotbal pentru ca tehnicianul sa preia oficial functia de selectioner al Romaniei.

Echipa nationala de fotbal a Romaniei a pierdut orice sansa de calificare la Cupa Mondiala din 2018, dupa ce a fost invinsa de selectionata Muntenegrului cu scorul de 1-0 (0-0), la 4 septembrie, pe Gradski Stadion din Podgorica, intr-un meci din Grupa E a preliminariilor competitiei.

Romania mai are de jucat doua partide in aceasta campanie, cu Kazahstan pe 5 octombrie, la Ploiesti, si cu Danemarca, pe 8 octombrie, in deplasare. In momentul de fata, echipa nationala ocupa pozitia a 4-a in clasamentul grupei, avand 9 puncte, cu 10 mai putine decat liderul Polonia.