Magistratii Curtii de Apel Iasi au dispus arestarea preventiva a barbatului din judetul Neamt suspectat ca ar face parte dintr-o retea de terorism, precum si a altor trei persoane banuite de falsificarea unor documente, informeaza Agerpres.

Diana Micu Cheptine, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Iasi, a declarat ca barbatul acuzat de DIICOT de terorism, Cristian Birzu, a fost arestat pentru o perioada de 30 de zile.

Totodata, magistratii au dispus arestarea a inca trei persoane, Constantin Mandache, Cristian Astefanoaei, Gabriel Pintili, acestia fiind banuiti ca fac parte dintr-o retea care se ocupa de 'fals material in inscrisuri oficiale'.

Decizia magistratilor survine dupa aproximativ sapte ore de deliberari.

Potrivit unor comunicate de presa ale DIICOT si IGPR, Cristian Birzu, cetatean roman domiciliat in Roman, judetul Neamt, convertit la Islam si identificat cu indicatori de radicalizare, a executat o pedeapsa privativa de libertate in regim de penitenciar in Germania si in Romania.

"In fapt s-a retinut ca, dupa ce a executat o pedeapsa privativa de libertate in regim de penitenciar in Germania si in Romania, si-a exprimat intentia de a comite atacuri cu bomba la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar incerca capturarea sa in vederea reincarcerarii, acesta aflandu-se sub masura controlului judiciar intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bacau", arata sursele citate.

Acesta a fost condamnat in februarie 2015 de catre Tribunalul Neamt la o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru tentativa de omor, fapta ce a avut loc la data de februarie 2013, victima, un barbat de 42 de ani, fiind injunghiata in zona gatului.

"In timpul executarii unei pedepse cu inchisoarea intr-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat in contact cu mai multi detinuti de religie musulmana, unii dintre acestia radicalizati, raliindu-se la ideologia acestora si declarandu-si sustinerea fata de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Desi era plasat sub control judiciar, inculpatul Birzu Cristian si-a manifestat intentia de a parasi Romania, prin orice mijloc si indiferent de consecinte, pentru a se deplasa in Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunitatii musulmane, sa intre in legatura cu elemente jihadiste din Siria", arata procurorii.

Potrivit documentului de presa, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, sub coordonarea procurorilor DIICOT Iasi, au efectuat, marti, noua perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Vaslui si Roman, care l-au vizat pe acesta.

In urma perchezitiilor, au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate si de alta natura falsificate.

"In urma probatoriului administrat in cauza s-a stabilit de asemenea existenta unui grup infractional organizat initiat in cursul anului 2017 de catre inculpatii Mandache Constantin, Astefanoaei Cristian, Pintilie Gabriel si un alt suspect, grup specializat in contrafacerea de documente si inscrisuri oficiale, respectiv carti de identitate, documente de calatorie, permise de conducere, adeverinte medicale, contracte de munca, asigurari auto, placute de inmatriculare auto, autorizatii de transport s.a. La gruparea infractionala a aderat si inculpatul Birzu Cristian, care si-a manifestat in nenumarate randuri intentia de a ajuta si sustine persoane de origine musulmana sau persoane refugiate din tarile in care se desfasoara conflicte armate, de a patrunde in spatiul european, prin punerea la dispozitia acestora, contra cost, a documentelor de care acestia au nevoie, documente falsificate de catre membrii grupului infractional mentionat mai sus", mai spun procurorii.

Potrivit acestora, Birzu a obtinut acte false de la membrii gruparii in scopul de a iesi ilegal din Romania in cazul in care ar fi fost condamnat definitiv la inchisoare.

"In urma administrarii materialului probator a rezultat faptul ca, la sfarsitul lunii iulie 2017, inculpatul Birzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetatean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii, caruia, prin intermediul membrilor gruparii infractionale, i-a facut un buletin de identitate romanesc pe care ulterior l-a expediat in Marea Britanie", arata anchetatorii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Roman de Informatii.