Hidroelectrica este prima companie de stat care a executat ordinul Guvernului de a vira bani la buget pentru plata pensiilor si salariilor: A aprobat deja dividende de 655 milioane de lei - Hotnews Mobile
1 € 4,6562 1 USD 3,9954duminică 22 iul 2018

Hidroelectrica este prima companie de stat care a executat ordinul Guvernului de a vira bani la buget pentru plata pensiilor si salariilor: A aprobat deja dividende de 655 milioane de lei

de Claudia Pirvoiu Miercuri, 13 septembrie 2017, 22:32
- a A+
Imagine
​Hidroelectrica a aprobat intr-o sedinta a actionarilor convocata rapid la ordinul Guvernului distribuirea a 655 milioane de lei, sub forma de dividende, catre actionarii societatii, in termen de 15 zile. Statului roman, in calitate de actionar majoritar, i-ar reveni circa 500 de milioane de lei. Sedinta actionarilor a avut loc miercuri, Hidroelectrica fiind prima companie care a executat ordinul Guvernului de a vira rapid la bugetul statului sume mari de bani, sub forma de dividende, in afara celor distribuite deja din profitul pe 2016. Banii vor fi folositi pentru plata pensiilor si salariilor marite.Si alte companii de stat profitabile au primit ordin sa distribuie dividende in plus, insa fiind listate pe bursa au convocat sedintele AGA in urmatoarele saptamani, nu imediat ca Hidroelectrica.

Nuclearelectrica a anuntat miercuri ca Ministerul Energiei i-a solicitat sa distribuie 110 milioane de lei, sub forma de dividende, catre actionarii societatii. Plata dividendelor ar urma sa fie facuta pe 3 noiembrie. Solicitarea va fi discutata in sedinta actionarilor din 28 septembrie. Reamintim ca mai multe companii de stat au anuntat ca Guvernul le cere sa vireze catre actionari, majoritar fiind statul roman, bani in plus fata de cei platiti deja anul acesta.

Transgaz, compania nationala de transport al gazelor, si Transelectrica, transportatorul national al energiei electrice, au anuntat ca Ministerul Economiei le-a cerut sa vireze fiecare cate 171 milioane de lei actionarilor sub forma de dividende. Romgaz a anuntat ca trebuie sa aprobe rapid, la solicitarea Ministerului Energiei, distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub forma de dividende. In aceeasi situatie este si Conpet care este obligat sa vireze 85 milioane de lei.

Aceste solicitari apar la scurt timp dupa ce fostul sef al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, il acuza pe Ministrul Finantelor, Ionut Misa, ca "suna personal la sefii companiilor de stat sa faca rost de cateva sute de milioane de lei".

Companiile de stat au distribuit dividende chiar generoase din profitul pe anul trecut.  In urma unui memorandum al Guvernului, companiile au fost obligate sa distribuie sub forma de dividende peste 90% din profit. Guvernul a pus ochii si pe rezervele pe care companiile le detin, in conditiile in care incasarile la bugetul de stat sunt mult sub cele estimate. Astfel, Guvernul spera sa poata acoperi majorarile de salarii in sectorul bugetar.

In perioada urmatoare, toate companiile de stat profitabile vor face astfel de anunturi.

"Pentru informarea corecta a dvs., aflati ca, de la inaltimea functiei sale, ministrul Misa, personal, a sunat in disperare de cauza la sefii companiilor nationale pentru "a face rost" de cateva sute de milioane de lei din restul de lichiditati anemice ramase la dispozitia acestora, dupa ce anterior li se "confiscasera" deja rezevele. Dupa ce au pus in pericol dezvoltarea tarii prin strangularea investitiilor publice, fragilizeaza viitorul companiilor emblematice ale statului roman: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica...", scria in urma cu cateva zile Gelu Stefan Diaconu, pe contul sau de Facebook.

Pentru plata salariilor si pensiilor marite nu doar companiile de stat raman fara bani, ci si ministerele care ar fi trebuit sa faca investitii. Guvernul a aprobat miercuri prima rectificare a bugetului pentru 2017, fiind luati banii destinati investitiilor pentru a putea fi asigurate platile cu majorarile salariale. Diminuarile bugetare au fost operate, in principal, de la Ministerul Dezvoltarii (-1.98 miliarde lei), Ministerul Transporturilor (-6.2 miliarde lei), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (-303,4 milioane lei), in principal din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene.

Mai citeste si:
2413 afisari


Partial...
Laurentiu78 [utilizator], Joi, 14 septembrie 2017, 8:02
+7/7
ai dreptate.
Dar confunzi situatii de oligopol sau monopol generate de statul roman cu situatii concurentiale generate de piata libera.

Mie ca si consumator fortat de nevoi de baza imi cresc preturile la apa calda, la gaze etc., dar companiile respective investitii in logistica nu mai fac. In Bucuresti ar trebui investiti sute de milioane numai in tevaraie de catre apa nova (un exemplu tamp de care stiu) dar in schimb se cer dividende.

Pe piata libera daca patronul isi ia fortat dividende fara sa aiba grija de progresul tehnologic, de inovatie si de investitii...s-ar putea ca anul urmator sa nu mai aiba de unde sa ia dividende...
Wrong comment
Adriana_10 [utilizator], Joi, 14 septembrie 2017, 9:19
+7/9
Ca toti comunistii astia de la putere, nici tu nu intelegi nimic din ce se intampla. Stai jos, nota 4.
Nici un proprietar de companie nu isi poate lua dividendele inainte de sfarsitul anului, cum face guvernul acum. Daca in ultimele 3 luni, acele companii nu vor mai avea profit ci pierdere, din cauza unor cheltuieli neprevazute?
In al doilea rand, statul nu e singurul actionar la respectivele companii, asa ca nu poate decide singur distriburea dividendelor, ceilalti actionari putand avea planuri de investitii, care sa aduca in viitor profituri si deci si dividende mai mari.
inca 14 comentarii comenteaza