Franta: Justitia refuza prenumele Fach pentru un bebelus, argumentand ca tilda nu face parte din limba franceza - Hotnews Mobile
1 € 4,6562 1 USD 3,9954sâmbătă 21 iul 2018

Franta: Justitia refuza prenumele Fach pentru un bebelus, argumentand ca tilda nu face parte din limba franceza

de R.M. Miercuri, 13 septembrie 2017, 19:59
- a A+
Un tribunal din vestul Frantei a refuzat miercuri ca un bebelus sa poarte numele Fañch, apreciind ca tilda nu este compatibila cu legea franceza, scrie AFP."Principiul potrivit caruia prenumele copilului este ales de tatal si mama sa trebuie sa cunoasca limite cand e vorba de folosirea unei litere care contine un semn diacritic nerecunoscut de legea franceza", a decis tribunalul din Quimper. N cu tilda este folosit in special in alfabetul spaniol.

"A admite contrariul ar insemna sa nu mai recunoastem vointa statului nostru de drept de a mentine unitatea tarii si egalitatea fara distinctie de origine", a argumentat tribunalul.

Ofiterul de stare civila din Quimper, o localitate in Bretania, a refuzat intr-o prima etapa sa inscrie prenumele Fañch in certificatul de nastere, inainte de a reveni asupra deciziei, cateva zile mai tarziu.

Nascut in 11 mai 2017, baietelul are deja un buletin si un pasaport cu prenumele ortografiat cu tilda.

Decizia tribunalului "ne-a cazut ca o caramida in cap", a reactionat tatal, Jean-Christophe Bernard, care a adaugat ca va cauta cai de a ataca decizia.

Fañch este este un prenume de origine bretona care a fost purtat, printre altele, de doi scriitori: Fañch Peru si Fañch Broudig.
2094 de afisari


despre importanta limbii
Djokovic [utilizator], Miercuri, 13 septembrie 2017, 20:49
+18/30
Asta spune multe despre cat de importanta e pt o natiune limba pe care o vorbeste. Franta si-a construit unitatea pe impunerea aceleiasi limbi pt toate regiunile, desi dialectele erau f diverse. Se pare ca inca mai considera important sa pastreze limba unitara, fara accente regionale.
Aviz celor care cred ca nu e important ca toti cetatenii sa stie aceeasi limba. Ba e.
Si daca?
Daniels22026 [utilizator], Miercuri, 13 septembrie 2017, 22:40
+12/12
Si daca urmatorul caz va fi al unei familii de chinezi cu nume scris in chineza?

Deci iata. Avem o noua dezbatere. Teribil de interesanta si decisiva. Cum de nu ne-am gandit mai demult la subiectul asta captivant?
inca 4 comentarii comenteaza