​Nu degeaba zona Brasovului este una din cele mai turistice regiuni din tara noastra. Situarea in zona depresionara dintre munti, peisajele variate si pozitionarea in centrul tarii il face o destinatie turistica binecunoscuta calatorilor din tara si de pretutindeni.

Vedere dinspre BrasovFoto: Doru Panaitescu

Ajunsi aici, nu trebuie sa ratati destinatiile turistice "clasice": cetatea medievala Rasnov, castelul Bran, Centrul Istoric al Brasovului si statiunea Poiana Brasov. Turistii versati pot alege insa si alte obiective turistice in zona, mai departe de obiectivele enumerate mai sus, care sunt aglomerate mai tot timpul anului.

O excursie in imprejurimi poate incepe cu o vizita in zona Sinca Veche, pe Valea Strambei. Aici puteti vedea unul din putinele sectoare de padure virgina din zona meridionala a Carpatilor, iar la intoarcere puteti "executa" un pastrav in pergament la una din pastravariile de pe vale.

Foto: Arbore secular de pe Valea Strambei

De aici puteti ajunge spre Tara Fagarasului, unde inca mai functioneaza o veche moara de apa ce propulseaza un razboi de tesut covoare, in localitatea Lisa. Aici, forta apei este folosita pentru a spala lana, care apoi este daracita tot cu ajutorul fortei apei, si in final lana ajunge sa fie transformata in obiecte vestimentare traditionale. Puteti pleca acasa cinas cu o frumoasa cusma.

Foto: Aparat de daracit lana

Mergand roata in aceeasi directie, mai spre est, veti ajunge la Lempes, un ciudat deal inconjurat de mlastini eutrofe ce se intind pana spre Harman. Aici amatorii de naturalistica pot gasi o sumedenie de animale interesante, cum ar fi castorul (numit si breb sau biber), recent reintrodus in tara noastra, care isi face baraje la doi pasi de asfalt. Iata urmele sale in padurea de langa mlastinile eutrofe, iar barajele sale pot fi usor de vazut pe cursul paraului.

Foto: Urma de castori

Aceleasi animale ciudate se gasesc si in Mestecanisul de la Reci, un alt taram cu influente glaciare, unde zona mlastinoasa ne incanta cu alte specii interesante. Cerbii lopatari circula aici nestingheriti, huhurezii mari pot fi vazut usor printre pini, iar turmele de caprioare se itesc la tot pasul prin luminisurile unde mestecenii albi la coaja contrasteaza placut cu pinii rosii.

Foto: Caprioara in Mestecanisul de la Reci

La intoarcere, puteti sa va abateti la Hoghiz, unde sasii din zona inca mai fac lichiu - o straveche reteta de pizza autohtona, ce se coace in cuptor doar la anumite sarbatori. Puteti insa sa va convingeti gazdele sa va imbie cu acest preparat si in restul anului. Ei cohnaresc tot timpul. Bistos, paharul de horinca nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa, iar la desert, in timpul verii, lebenita este alegerea perfecta.

Foto: Vedere spre Fagaras din Hoghiz

Un ultim popas trebuie facut la cariera de la Racos. Aici nu cariera e partea cea mai interesanta a rezervatiei peisagistice. Cariera este de fapt o exploatare antropica a unui crater stins, forma circulara si minereul vulcanic ramanand aproape intacte, intru desfatarea ochiului.

Lipite de zona vulcanica se afla coloanele de bazalt, un ciudat semn a unei eruptii vulcanice, de o frumusete rara, apreciata de amatorii de geoturism.

Foto: Coloane bazalt la Racos

Suprapuneti peste aceste frumuseti ale naturii pitorescul graiului ardelenesc, imbogatit cu cuvinte de origine saseasca, si veti gasi rostul unei excursii in judet.

Un loc bun de picnic langa Brasov este in Cheile Rasnoavei. Aici, edilii au amenajat, dupa sectorul de chei, o sumedenie de foisoare amplasate strategic, aproape de rau, intr-o frumoasa zona impadurita, astfel ca picnicul va este la indemana. Evitati weekendul si veti avea parte si de liniste.

Fotografii realizate de Doru Panaitescu

Urmareste seria ”Cu gratarul in portbagaj”, recomandari de vacanta de la Penny Market Romania: