Dumnezeule, ce a fost asta! - Festivalul lui Enescu ziua a-5-a - Hotnews Mobile
1 € 4,6562 1 USD 3,9954sâmbătă 21 iul 2018

Dumnezeule, ce a fost asta! - Festivalul lui Enescu ziua a-5-a

de Monica Stoica, Andrei Dragoiu Joi, 7 septembrie 2017, 11:07
- a A+
Imagine
Am scapat din epoca glaciara pe care ne-a adus-o Orchestra Nationala a Rusiei si a venit din nou soarele. Sala Palatului Orchestra Romana de Tineret, dirijor Domingo Hindoyan, solist Sergio Tiempo: Beethoven – Concertul pentru pian si orchestra nr. 1 in do major op. 15, Beethoven – Simfonia a IX-a in re minor op. 125Orchestra, mi-am închipuit, e creierul lui Beethoven. Toată armonia mi se părea fix despre asta: m-am gândit la sinapsele surdului Beethoven. Pianul îmi spune o poveste despre sunete care generează serotonina, bucuria trista ca ești om pe lume.  

Orchestra, ușoară ca vântul și ca desertul care acoperă tot cu un strat nisipos și periculos de sunet. Un vulcan e Beethoven. Solistii din Corala lui Beethoven au fost un dezastru, in special soprana si tenorul, dar sa trecem peste, deoarece cateva greseli nu reusesc sa distruga atmosfera creata pe tot parcursul serii. 

La partea a doua a simfoniei am simtit cum vine trenul si ma loveste din plin, asa de intensă a fost sectiunea coardelor. Toata anticiparea momentului ceresc, cliseic, al celebrei Ode a Bucuriei (“cel mai cunoscut pasaj din muzica clasica”) a fost spulberat in timpul temei principale de un telefon mobil care a sunat. De doua ori. Trecand si peste asta, dupa primul glorios sfarsit de fraza muzicala in care canta tot corul, cativa amarati s-au trezit sa aplaude, desi simfonia mai avea cel putin 10 minute pana la final…  

Uite ca-mi bate inima tiptil, apoi poc-poc, tare. Beethoven e despre patetismul ființei umane, despre ororile și tribulațiile și zbaterile lui pe lume. Cred. Oameni lângă mine adormeau, șopteau.  

Au aplaudat după „Oda bucuriei” sa li se audă un „bravo” in acustica destul de precară a Sălii Palatului. Si m-a pocnit revelatia. Pai astia care aplauda (sau striga “bravo!”) primii, instant, sunt cei care nu au fost primii la scoala. Astia nu au cultura necesara sa inteleaga ca daca nu stiu, nu trebuie sa se avante, ci sa stea cuminti si sa afle. Nu au prins nici vremurile Ecaterinei Andronescu, care desi a distrus sistemul de invatamant, macar a dat mentiuni si coronite la toata lumea, astfel incat toti copiii au fost aplaudati. 

Pe ei nu i-a aplaudat nimeni, asa ca simt nevoia sa aplaude ei…la momentul total nepotrivit.

FOTO: Alex Damian, Festival Enescu

5115 afisari


Subiectivisme
Cristiana Constantinescu [anonim], Joi, 7 septembrie 2017, 11:57
+5/7
Dacă asta e tot ce ați înțeles voi din seara de 6 septembrie, îmi pare rău pentru voi... Nu, Beethoven nu este despre "bucuria tristă că ești om pe lume". Ci despre cu totul altceva, care presupune vibrații pozitive, ce lipsesc din textul vostru trist și amatoricesc. Corul a fost fabulos! Nu ai cum să spui ceva rău despre soliști. Acustica sălii a fost mult îmbunătățită, probabil că ați avut voi locuri proaste. Nici intențiile nu sunt mai bune... Nimic despre pianist? Nici despre orchestră sau dirijor?! Știți că a fost un pianist pe scenă? Au fost acolo câteva momente fabuloase... Lăsați-i pe alții să scrie despre vibrații, acustică, Beethoven, dirijori și cor, vă rog. Și lăsați intențiile rele acasă când intrați într-o sală de spectacol.
Draga Hotnews,
AEV [anonim], Joi, 7 septembrie 2017, 18:57
+5/7
Draga Hotnews, Festivalul Enescu mai ține, încă nu este târziu să apelați la apelați la cronicari muzicali adevărați, și nu la amatorii pe care ”îi lovește trenul” în Sala Palatului și care își închipuie că ”orchestra e creierul lui Beethoven” !!!???
inca 5 comentarii comenteaza