Donald Trump urmeaza sa-si prezinte luni seara strategia in Afganistan, in momentul in care se pune problema nivelului trupelor americane prezente in aceasta tara de 15 ani, in cel mai indelungat razboi din istoria Statelor Unite, relateaza AFP, citata de News.ro.

Donald Trump, discurs la investireFoto: Captura CNN

Presedintele american urmeaza sa se expime de la baza militara Fort Myer, la sud-vest de Washington, la ora locala 21.00 (marti, 4.00, ora Romaniei), a anuntat Casa Alba duminica.

El isi va prezenta viziunea cu privire la ceea ce va deveni "angajamentul Americii in Afganistan si in Asia de Sud", a precizat Executivul.

La 16 ani dupa invazia americana cu scopul de a-i pedepsi pe talibani pentru ca i-au sustinut pe comanditarii atentatelor de la 11 septembrie 2001 si in pofida sutelor de miliarde de dolari cheltuiti si celor aproximativ 2.400 de militari americani ucisi, rebelii au initiativa pe teren.

Armata afgana a suferit pierderi de nesustinut, puterea centrala este slaba si corupta, iar gruparea jihadista Statul Islamic pare sa fie pe cale sa puna piciorul in tara.

Armata americana dispune de aproximativ 8.400 de oameni in Afganistan - cu mult mai putin decat cei 100.000 de oameni pe care-i avea in aceasta tara acum sase ani. Cei mai multi dintre ei sunt insarcinati sa incadreze si sa formeze fortele afgane.

In vederea reluarii initiativei pe teren, militarii americani - cu seful Pentagonului Jim Mattis in frunte - preconizeaza sa trimita cateva mii de militari americani - 4.000 de oameni este numarul care circula - in sprijinul fortelelor afgane in domeniul securitatii, depasite.

Aripa nationalista de la Casa Alba - inclusiv Steve Bannon, consilierul strateg dat afara vineri, al carei fruntas era - a fost intotdeauna reticenta fata de un angajament militar american sporit.

Potrivit The New York Times (NYT), Bannon a avansat ideea ca sarcina securitatii Afganistanului sa fie incredintata intreprinderilor private.

Intr-o anticipare, talibanii l-au pus in garda pe locatarul Casei Albe.

"Ar fi intelept sa adoptati o strategie in vederea unei retrageri complete din Afganistan, in loc sa sporiti trupele", afirma ei intr-o scrisoare deschisa.

Talibanii, care au condus Afganistanul din 1996 si pana in 2001, i-au atacat in scrisoare lor si pe liderii afgani, pe care-i catalogheaza drept niste "marionete" preocupate doar de puterea si interesele lor persoanle.

Ocupatia straina este "principalul motor al razboiului", subliniaza talibanii.