Grupul companiilor de tehnologie ce valoreaza peste 400 miliarde dolari era format doar din giganti americani, insa acum isi fac loc in premiera doua nume din China: Alibaba Group si Tencent Holdings, scrie New York Times. Ambele cresc extrem de rapid si se extind pe plan international prin achizitii, dar au fost ajutate de faptul ca autoritatile chineze au interzis accesul marilor grupuri IT.

La birourile TencentFoto: Flickr

Tencent si Alibaba domina internetul chinez impreuna cu Baidu, motorul de cautare care insa nu a mai crescut atat de putermic in ultimul timp. Tencent detine WeChat, retea care avea 960 milioane de useri si va ajunge la un miliard, doar Facebook atingand o astfel de performanta. Alibaba este foarte puternica pe e-commerce, fiind celebra pentru evenimentul de shopping online Ziua Oamenilor Singuri.

In prezent Apple are o capitalizare de peste 800 miliarde dolari, Amazon si Facebook au peste 450 mld dolari, iar Tencent a depasit la bursa de la Hong Kong pentru putin timp pragul de 400 mld dolari. La bursa de la New York capitalizarea Alibaba a ajuns la 415 miliarde dolari.

Cei doi giganti chinezi au crescut intr-un spatiu puternic cenzurat si controlat, un spatiu unde Facebook este interzisa, iar Google a avut multe probleme. Insa cele doua mari companii au crescut si datorita pasiunii chinezilor pentru cumparaturile de pe telefonul mobil, intr-o tara cu 700 de milioane de "internauti".

Alibaba si Tencent au facut o serie de achizitii in Asia si in alte regiuni. Tencent a cumparat producatorul de jocuri SuperCell, pentru 8,6 miliarde dolari, iar Alibaba a cumparat trei companii de comert online in Asia de Sud-Est si una de plati in India. Ambele au birouri de R&D in Silicon Valley.

Alibaba Group s-a infiintat in 1999 ai are acum 50.000 de angajati. Tencent s-a infiintat in 1998 si are 38.000 de angajati.