Marina militara libiana a anuntat joi crearea in largul coastelor Libiei a unei zone de cautare si salvare, unde va fi interzis accesul navelor straine care nu au fost autorizate in prealabil, decizie ce vizeaza in special navele ONG-urilor care patruleaza in apele teritoriale libiene pentru salvarea migrantilor, relateazaAgerpres, care citeaza AFP.

Libia a declarat ''oficial o zona de cautare si salvare'', a spus, in cursul unei conferinte de presa, generalul Abdelhakim Bouhaliya, comandant al bazei navale din Tripoli.

''Nicio nava straina nu are dreptul sa intre in zona, cu exceptia celor autorizate de autoritatile libiene'', a subliniat el.

Un purtator de cuvant al marinei, generalul Ayoub Kacem, a precizat ca decizia vizeaza explicit 'ONG-urile care pretind ca doresc sa salveze migrantii clandestini in scopuri umanitare'.

''Prin acest anunt dorim sa transmitem un mesaj clar tuturor celor care aduc atingere suveranitatii Libiei si nu respecta garzile de coasta si marina'', a declarat generalul Ayoub Kacem.

''Trebuie sa respectati vointa noastra si sa obtineti autorizarea statului libian chiar pentru operatiunile de salvare'', a afirmat el adresandu-se ONG-urilor.