Consiliul de Administratie al ICI, institutul care gestioneaza domeniile de internet .ro, a aprobat din nou, in data de 14 iulie, in urma consultarii publice din acest an, introducerea taxei anuale de inregistrare si mentenanta, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Decebal Popescu, fostul director general al ICI, demis saptamana trecuta de la conducerea institutului, a precizat, contactat de HotNews.ro, ca 's-a decis introducerea unei taxe anuale de mentenanta de 6 euro fara TVA, pentru fiecare domeniu de internet .ro, incepand cu 1 martie 2018. Este aceeasi valoare ca in decizia ICI anulata anterior in ianuarie 2017 si va exista aceeasi perioada de gratie de 5 ani', a spus acesta.

internetFoto: MorgueFile.com
  • UPDATE (18:52) Raspunsul noii conduceri ICI, la solicitarea HotNews.ro de a face publica decizia privind taxa anuala de mentenanta: "ICI nu este institutie publica si ca urmare nu se incadreaza in prevederile legii 544/2001 privind accesul la informatii de interes public. Datele solicitate vor face obiectul unei informari publice care va fi postata pe site-ul rotld.ro" (vedeti atasat raspunsul integral).
  • Raport de activitate ICI
    Foto: Hotnews
    "CA-ul ICI a decis in 14 iulie sa se treaca la tariful de 1 an si pentru transparenta sa fie puse pe site atat graficul trecerii la taxarea anuala, cat si fundamentarea taxei de 6 euro pe an. Trebuie un timp de pregatire a deciziei CA-ul ICI si noi aveam in plan sa comunicam public toate acestea pana cel tarziu la 1 septembrie. Acum inteleg ca se pregateste o noua sedinta a Consiliului de Administratie", a precizat luni pentru HotNews.ro Decebal Popescu, fostul director general al ICI si cel care a semnat luna trecuta aceasta decizie.

Fostul director general al ICI a precizat ca s-a pastrat practic acelasi nivel al taxei precum si perioada de gratie de 5 ani asa cum fusesera stabilite in decizia anterioara a ICI care a fost anulata in luna ianuarie a acestui an la solicitarea ministrului Augustin Jianu.

Care era nivelul taxei anuale de mentenanta si cum se aplica perioada de gratie de 5 ani in decizia ICI anulata in ianuarie 2017

Ce valori au fost aprobate in decizia ICI anualata in ianuarie 2017

Ce valori au fost aprobate in decizia ICI anualata in ianuarie 2017

Foto: Hotnews

HotNews.ro a obtinut fundamentarea introducerii taxei anuale din decizia ICI care a fost anulata in ianuarie 2017, in care se precizeaza urmatoarele:

"Tariful de înregistrare și mentenanță anuală a unui domeniu ".ro" se stabilește, la o valoare de 30 de euro fara TVA si asigura atat serviciul de inregistrare cat si o perioada de 5 ani de utilizare in conditii de securitate, urmand ca la expirarea perioadei de 5 ani sa se achite anual suma de 6 euro fara TVA necesara pastrarii serviciului de utilizare a domeniului .ro in conditii de siguranta.

Pentru numele de domenii '.ro' inregistrate inainte de data de 01.07.2012, detinatorii dreptului de utilizare au obligatia de a achita tariful anual de mentenanta incepand cu data de 01.07.2017.

Pentru domeniile '.ro' inregistrate in intervalul 01.07.2012-01.07.2017, tariful anual de mentenanta va fi achitat in momentul in care dreptul de utilizare a numelui de domeniu .ro este egal cu 5 ani."

  • Decebal Popescu: Urma sa facem anuntul cu 6 luni inainte de 1 martie 2018 tocmai pentru ca oamenii sa aiba timp sa se hotarasca

Fostul director general al ICI a precizat luni pentru HotNews.ro ca Institutul intentiona sa faca acest anunt cu 6 luni inainte de start-ul introducerii taxarii anuale, respectiv 1 martie 2018, pentru ca 'detinatorii drepturilor de utilizare a domeniilor .ro sa aiba timp sa se hotarasca' si pentru ca 'ICI trebuie sa faca trecerea sistemului software pentru monitorizarea anuala a domeniilor, lucru care acum nu se face".

"Estimativ este vorba de la an la an de cel putin 100.000 de domenii care se reinnoiesc. Problema este ca nu stii cate dintre ele mai sunt valide. In total sunt inregistrate 900.000 de domenii .ro, dar din acestea active poate ca sunt 400.000 pentru ca nu s-a mai facut o curatenie de la Revolutie. Nimeni nu stie cate sunt active. Pana la jumatatea lunii august ar fi trebuit sa aflam toate aceste informatii legate de cate domenii sunt active. In CA a fost prezentata o fundamentare asupra costului de 6 euro. Raportat la alte tari suntem jos. Unii au 9 altii 11 euro. Unii au 7-8 euro. Noi suntem cei mai jos.", a mai precizat pentru HotNews.ro fostul director general al ICI.

  • HotNews.ro a solicitat luni atat noii conduceri ICI, cat si Ministerului Comunicatiilor sa faca publica aceasta decizie si sa explice  in ce conditii se va aplica si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.