Fiecare politician german care vine in Romania vorbeste despre functia de punte a minoritatii germane din Romania. Pentru multi dintre ei, acesta este doar un slogan, spune Dr. Paul-Jürgen Porr, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania. Noi incercam sa umplem aceasta notiune intr-adevar cu viata, a declarat Porr in interviul pentru DW-Hotnews.

Paul-Jurgen PorrFoto: FDGR

DW: De ce intalnirea din acest an a sasilor din Transilvania, la Sibiu, este de o importanta deosebita? Care vor fi punctele culminante ale sfarsitului de saptamana 4-6 august?

Porr: Este pentru prima data o intalnire cu foarte multi participanti, comparabila cel putin cu intalnirile de la Dinkelsbühl ale sasilor emigrati (La intalnirea anuala a sasilor transilvaneni din Germania, de Rusalii, la Dinkelsbühl, participa circa 20.000 de oaspeti – n. red.). Pentru prima data intalnirea noastra este coorganizata si din Germania (asociatiile sasilor pe localitati de origine). Scopul primordial este o participare cat mai numeroasa si din Germania (de aceea are loc in august, cand si acolo este vacanta). (In Romania, incepand cu anul 1991, intalnirea anuala a sasilor are loc, de regula, la Biertan, in a treia sambata din septembrie – n. red.)

Exista mult puncte culminante si este dificil sa alegi: Se serbeaza jubileul de 500 de ani de la reforma lui Luther; sunt foarte mult expozitii; exista un adevarat maraton international (6 ore) de dansuri populare; exista programe adecvate pentru copii si tineri. Defilarea portului popular este desigur un astfel de moment de exceptie, ca si prezenta presedintelui Romaniei Iohannis si a altor oaspeti de onoare din tara si strainatate. A nu se uita - manifestarile din resedinta de vara a lui Brukenthal la Avrig.

DW: Cum ati putea descrie functia de „punte de legatura“ pe care o au sasii transilvaneni intre Romania si Germania, dar si intre Transilvania si lumea larga (plecand de la motto-ul intalnirii din acest an)?

Porr: Fiecare politician german care vine in Romania vorbeste despre functia de punte a minoritatii germane din Romania. Pentru multi dintre ei, acesta este doar un slogan. Noi incercam sa umplem aceasta notiune intr-adevar cu viata si nu doar raportat la Germania, ci la Europa Centrala de limba germana. As vorbi chiar de o dubla functie de punte, adica si intre majoritatea romana si celelalte minoritati etnice din Romania. Exista n exemple pentru ambele. In ceea ce priveste relatiile pe plan mondial, acestea se desfasoara mai ales in cadrul Federatiei Sasilor Transilvaneni de pretutindeni.

DW: Care sunt sperantele dvs. legate de aceasta prima intalnire mondiala a sasilor transilvaneni, la Sibiu?

Porr: Sper ca tot mai multi urmasi ai celor care au emigrat de aici sa vina pentru prima data in tara parintilor lor si s-o aprecieze. Aceasta este premiza pentru alte vizite, pentru imbunatatirea imaginii tarii, pentru legaturi mai stranse decat pana acum.